- 50 ml tej
- 1 tk. cukor
- 3 g friss élesztő
- 150 g puha vaj
- 600 g liszt
- 200 g főtt, áttört krumpli
- 1 csapott ek só
- 1 tojás
- 200 ml tejföl
- 100 g tömlős krémsajt
- 100 g hántolt, pirított tökmag Lekenéshez:
- 1 tojássárgája
- 1 ek. tej
- fél marék tökmag
Az élesztőt a langyos tejjel és a cukorral meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a főtt, áttört, kihűlt krumplit, a sót, a tojást és összedolgozzuk. Hozzáöntjük az élesztős tejet, a tejfölt, a krémsajtot és kb. 7 percig dagasztjuk. A hántolt pirított tökmagot durvára vágjuk, majd beledolgozzuk a tésztába. Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk és 4 cm-es kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét tejjel elhabart tojássárgájával lekenjük, megszórjuk tökmaggal és 190 fokos légkeveréses sütőben 23-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A hozzávalókat összegyúrjuk, és két cipót készítünk belőle. Lisztezett felületen 2 mm vastagra nyújtjuk őket. Mindegyiket vékonyan megkenjük az olajban elkevert fokhagymával, és fo...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA kinyújtott leveles tésztát kb 10 centis csíkokra vágunk. Utána kb 3 cm ferde csíkokat vágunk belőle. A csíkokat roló sütőkre feltekerjük. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon sütj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojásokat. A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítjük, és a tejfölbe belekeverjük az élesz...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA pizzaszószt elkeverem a tejföllel! A tésztát megkenem a szósszal, hosszába ketté vágom, az egyik felére felsorakoztatom a szalámi karikákat, megszórom a reszelt sajttal, ráfordí...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű