- 50 dkg átszitált finomliszt
- 20 dkg puha vaj
- 4 dkg friss élesztő
- fél dl langyos tej
- 1 kk. kristálycukor
- 1 kis pohár tejföl (140 g)
- 2 tojássárgája
- 5 dkg reszelt trappista sajt
- 1 csapott evőkanál só
- + a tetejére 1 tojássárgája
- egy kis marék mag
- 5 dkg reszelt trappista sajt
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, végül a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát - pici liszt vagy tejföl hozzáadásával korrigálhatunk rajta, hogy egy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. másfél cm vastagra, majd egy 4-5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és meleg helyen hagyjuk 15-20 percig pihenni.
Majd a tetejét lekenjük a tojássárgájával, megszórjuk némelyiknek a tetejét a magkeverékkel, némelyiket a reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15 perc alatt megsütjük.
A hozzávalókat összegyúrjuk, és 30 percet pihentetjük. Közben a 10 dkg margarint a 20 dkg reszelt sajttal kikeverjük, de egy keveset a sajtból félreteszünk a tetejére. A tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítés módja A lisztkeveréket a vajjal és az élesztővel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól kezelhető tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva fél órát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A leveles tésztát szét kell elég vékonyra sodorni. 2. Elkészíted a tölteléket: 15 dkg szalonna felaprítva, 1 hagyma, 10 dkg sonka, 2 ek kecsap, 10 dkg sajt lereszelve, só, b...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sütőt 180 fokra bekapcsoltam, a tészta hozzávalóit összegyúrtam, és egy lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam. A tetejét megkentem 1 felvert tojással, ráreszeltem a sajto...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű