- 50 dkg átszitált finomliszt
- 20 dkg puha vaj
- 4 dkg friss élesztő
- fél dl langyos tej
- 1 kk. kristálycukor
- 1 kis pohár tejföl (140 g)
- 2 tojássárgája
- 5 dkg reszelt trappista sajt
- 1 csapott evőkanál só
- + a tetejére 1 tojássárgája
- egy kis marék mag
- 5 dkg reszelt trappista sajt
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, végül a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát - pici liszt vagy tejföl hozzáadásával korrigálhatunk rajta, hogy egy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. másfél cm vastagra, majd egy 4-5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és meleg helyen hagyjuk 15-20 percig pihenni.
Majd a tetejét lekenjük a tojássárgájával, megszórjuk némelyiknek a tetejét a magkeverékkel, némelyiket a reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15 perc alatt megsütjük.
1. A liszt és a vaj elmorzsolása 2. A többi összetevőt hozzáadva közepesen lágy tészta dagasztása 3. Tésztaérés: 30 perc 4. Tészta nyújtása, majd a formai kialakítás a videón b...
Elkészítési idő:1. A lisztet, fél kg megfőzött és áttört krumplit összedolgozunk az élesztővel (nem kell előre megkeleszteni!) a zsírral (én libazsírt használtam) és a sóval. 2. Jól k...
Elkészítési idő: 1 óraA hozzávalókat összegyúrjuk,majd 1/2 órát hűtőbe rakjuk. Vékonyra nyújtjuk,tetszőleges formákra szaggatjuk. Ha szeretsz nassolni, készítsd el a ropogós finomságot. ?
Elkészítési idő:A jól felmelegített tejet a tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat ráöntjük a liszt egy részét és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel. Ezután ráütjük a tojást, maj...
Elkészítési idő: