A sült húshoz:
1,5kg karaj csonttal
5gerezd fokhagyma
köménymag
só,bors
A dinsztelt káposztához:
1 fő káposzta
10 e.k. kristály cukor
3-4 e.k. ecet
3db babér levél
kevés köménymag
só
10 szem bors
A knédlihez:
80dkg finom liszt
350ml víz
só ízlés szerint
20g élesztő
pici cukor
kevés olaj (a kész knédlit meg kenni)
Először is a knédlit csináljuk,a hozzávalókból egy kelesztett tésztát csinálunk,és hagyjuk kelni.A húst fel szeleteljük,kicsit ki klopfoljuk,majd sózzuk borsozzuk.Belerakjuk a tepsibe és rá rakjuk még az apróra vágott fokhagymát köménymagot felöntjük 1 dl vízzel és 1,5 dl olajjal,lefóliázzuk és 1 órán át 180 fokon süssük,majd ha ez kész levesszük a fóliát és a saját szaftjával öntözgetve a húst lehet fordítani is szép pirosra sütjük.A káposztát vékony szálakra fel vagdossuk.A cukrot egy kevés olajon meg karamellizáljuk,levesszük a tűzről egy kicsit hagyjuk hűlni majd rá rakjuk a káposztát,hozzáadjuk az ecetet,fűszereket és fel öntjük 2 dl vízzel.Lassú tűzön puhára pároljuk.Ezt lehet ízlés szerint savanyítani vagy édesíteni ki hogy szereti.A knédli mikor meg kelt 3 egyenlő részre osztjuk,hosszúkás cipókat készítünk és hagyjuk még egy kicsit kelni.Egy nagyobb fazékba 3/4-ig töltünk vizet és hagyjuk hogy forrjon.Mikor már forr rá helyezzük a lapos szitát,(ez kimondottan nagyon praktikus a knédli főzéséhez)és erre a szitára rá helyezzük a nyers tészta knédlit,le fedjük egy nagy tállal hogy a párában főljön meg a knédli.25 percig pároljuk aztán a kész párán főtt knédlit egy tálcára helyezzük olajjal meg kenjük,és főzhetjük tovább a többi knédlit.
Tálalás:kb 1cm-es vastagra szeleteljük a knédlit tányéron szépen elterítjük majd a húst és a dinsztelt káposztát hozzá rakjuk,meg locsoljuk egy kis szafttal.
1 kg sertésmájból resztelt májat készítesz zsírral, sok hagymával, 2 babérlevéllel, és fűszerekkel, majd kihűtöd, háromszor ledarálod, hozzákeversz egy darabokra vágott margarint,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és üvegesre megpirítjuk. 2. A húst sózzuk, borsozzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, és hirtelen mindkét oldalát megsütjük. 3. Kivessz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a húsokat enyhén megveregetjük, sózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal. Egy mély jénait vagy tepsit vékonyan kikenünk zsírral, bele tesszük a vékony karikára vágott kr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karaj szeleteket meghintjük sóval, borssal és bedörzsöljük mindkét oldalukat mustárral (nekem kb. 1 púpos teáskanálnyi jutott minden szeletre). A megtisztított vöröshagymát ko...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű