40 dg GM liszt (Schar B)
25 dg margarin (Liga)
1 db tojás - és még 1 a kenéshez
17 dg tejföl
1 kávéskanál só
3-3 dg mag (mák, szezám, napraforgó, kömény) a szóráshoz
A lisztet egy nagyobb tálba tesszük a sóval és belemorzsoljuk a szoba hőmérsékletű margarint. Hozzáadjuk a tojást, tejfölt és gyorsan összegyúrjuk egy nagy gombóccá.
Frissen tartó fóliával letakarva egy éjszakára ( vagy pár órára) a hűtőbe tesszük.
Másnap 4 cipóra osztjuk a tésztát. Rizsliszttel megszórt gyúrótáblán
késhegynyi vékonyra nyújtjuk.
A sütőt 10 percig előmelegítjük 200 C fokra (légkeveréses) és a tepsit (tepsiket, mert 4 lesz!) kibéleljük sütőpapírral.
A kinyújtott tésztát a sodrófa segítségével átemeljük a sütőpapiros tepsibe.
Ott megkenjük felvert picit sós tojással és tepsinként más maggal szórjuk meg.
A tepsiben éles késsel vágjuk szép egyenletes kockákra a tésztát.
Megsütve szépen széttörhetők a kockák.
Forró sütőben pár perc alatt pirosra sütjük.Zárt dobozban tárolva sokáig ( kb. 10 napig) eláll.
.
A kés helyett kiválóan lehet vágni Mamám ósdi derelyevágójával - ha még megőrizte valaki ezt a régi konyhaeszközt.
Vigyázat, gyorsan sül!
Egy lábasban összekeverjük a vizet a tejföllel és a vajjal, kicsit átmelegítjük, majd egy keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást is. Az élesztőt cukros tejben megfut...
Elkészítési idő:A élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A margarint eldörzsöljük a liszttel. Minden hozzávalót összedolgozunk. Kb 1 óra kelesztés után kinyújtjuk olyan 2 cm vastagra. To...
Elkészítési idő: 1,5 óra-az élesztőt a tejben felfutattjuk .a hozzávalókat összegyúrjuk -,jól összedolgozzuk --meleg helyen duplájára kelesztjük -tégla alakúra kinyújtjuk és megszorjuk az apróra...
Elkészítési idő: 100 perc