1 kg + 10 dkg liszt
1 kg margarin
3 dkg só
1 dl olaj
5 cl 10 %-os ecet
Kb. 6-7 dl víz
A hűtőből kivett margarint lereszeljük és folyamatosan hozzáadagoljuk a 10 dkg lisztet. Pillanatok alatt összegyúrjuk és téglalappá formáljuk. (Hideg helyen, gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne puhuljon meg!)
Fél órára hűtőbe tesszük, de vigyázzunk, hogy ne keményedjen meg a margarin. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy az ujjunkkal még be tudjuk nyomni.
Amíg a lisztes vaj a hűtőben csücsül, az 1 kg lisztből, a sóból, ecetből, olajból kb. 6-7 dl vizet hozzáadva közepes keménységű tésztát gyúrunk. (A vizet csak fokozatosan adjuk hozzá, mert a liszt minőségétől is függ, mennyit vesz fel.)
A tésztát fél óráig pihentetjük.Pihentetés után a lisztes margarint beburkoljuk a tésztába.Fontos, hogy miközben hajtogatjuk, a felesleges lisztet minden oldalról keféljük le – ecsettel a legkönnyebb)A hajtással magunk felé fordítjuk a tésztát, és újra téglalap alakúra nyújtjuk.
Ezután megint hajtogatjuk.A fél óra pihentetés után kinyújtjuk, majd újra egy szimpla és egy dupla hajtást kell csinálni, az előzőek szerint.
Az összehajtott tésztát 4-5 egyforma részbe vágjuk és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt pihentessük 1-2 órát, de legjobb, ha csak másnap használjuk fel.
Darabonként lefagyasztható! Szobahőmérsékleten felengedve ugyanúgy használható, mintha frissen készítettük volna!
A liszthez hozzáadjuk a sütőport, majd az egészet elmorzsoljuk a zsírral. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a reszelt citromhéjat és jól összegyúrjuk. Ha nagyon morzsalékos a tészt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, kakaóport, a csipet sót, és a sütőport összekeverjük. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojással. Apránként belekeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA süti készítését a túrós töltelékkel kezdjük. A vaníliás pudingot megfőzzük. A tejből egy kevésben elkeverjük csomómentesre a pudingport, a többit felforraljuk. Teszünk bele 3-5 e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Keverd össze a hozzávalókat, s adj hozzá annyi vizet, hogy megfelelő tésztaállagot kapj. 2. Adagold muffinformákba, vagy kézzel formázz kis pogácsákat egy tepsibe. 3. Süsd 180...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű