10 dkg vaj (kizárólag teavaj lehet),
15 dkg kristálycukor,
1 csomag sütőpor,
2 csomag vaníliás cukor,
őrölt fahéj, friss gyömbér,
20 dkg liszt, kb.
40 dkg alma,
1 tojás,
pici tej, fél
citrom leve.
A lisztet, cukrot, tojást, sütőport és a vajat összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, kevés tejjel lágyítjuk. Legalább félórára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, az almát meghámozzuk, és vékony negyedes szeletekre vágjuk. A vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük. A citromlével meglocsoljuk. Hanem találjuk elég édesnek, még utána lehet cukrozni. Kevés friss gyömbért reszelünk bele és az egészet jól átforgatjuk. Aki szereti, és igazán különlegeset akar felszolgálni, tehet bele néhány szem félbevágott aszalt szilvát. Egy gyümölcstortaformát kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. a tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, háromnegyed részével kibéleljük a formát őgy, hogy a peremét is befedje. Villával megszurkáljuk, majd beletesszük az almatölteléket. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és a tetejére helyezzük rács alakban. Egy tojássárgáját kissé megcukrozzunk, egy kiskanál étolajat belekeverünk és ezzel kenjük meg a rácsot. asütő legkisebb fokozatán 45-50 percig sütjük.
Kivesszük, hagyjuk kihűlni, ezután tortaként szeljük.
Az égetett tésztához csipetnyi sóval fölforraljuk a vizet. Beletesszük a vajat, és megvárjuk, hogy teljesen felolvadjon. Ezután a lisztet állandó keverés mellett a vajas vízbe szit...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy 27 cm-re állított tortakarika - vagy egy 26 cm-es kapcsos tortaforma - aljára sütőpapírt teszünk (állítható karika esetén az oldalára kívülről csavargatva szépen rögzítjük, kap...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz első lépés, hogy tekercses sütőpapírból hajtogatok 8 lapot úgy hogy a 26 cm-s tortasütőmet rá tudjam tenni, majd ceruzával megjelölöm s kinyírom egyszerre a 8 kerek papírt amin...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz alaphoz a mandulát összegyúrjuk a mogyoróval, az édesítővel és a kókuszolajjal. 20 centis pitetálba (nem kell kiolajozni előtte, mert a tészta elég zsiradékot tartalmaz, ahhoz,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű