50 dkg liszt ,3dl víz,1 cs porélesztő,1kk cukor,2kksó,2ek olaj.
Langyos vízben felfuttatom az élesztőt,hozzáadom a kimért liszthez. Hozzáteszem a sót,olajat és kidagasztom. 1 óra kelesztés után ,formázom,jénaiba rakom,ismét kelesztem 20 percig,Kissé bevizezem,bevagdosom a tetejét,hideg sütőbe rakom 1órára,200C fokra. Utolsó 10 percben leveszem a jénai tetejét és rápirítok a tetejére.
Mérés mérleg nélkül: mérhetünk bögre segítségével:
Vegyünk elő egy átlagos 2,5 dl-es bögrét és használjuk ezt a méréshez.
1 bögre liszt: 150 g
1 bögre cukor: 225 g
1 bögre vaj: 225 g
1 bögre méz: 350 g
1 bögre zsemlemorzsa:50 g
1 bögre rizs: 200 g
1 bögre dió: 150 g
1 bögre kókuszreszelék: 75 g
1 bögre folyadék: 250 ml
Mérés mérleg nélkül: Mérhetünk más poharakkal csészékkel is:
1 teáscsésze ~ 2 dl
1 kávéscsésze ~ 1 dl
1 vizespohár ~ 1,5 - 2 dl
1 dl liszt ~ 60 g
1 dl búzadara ~ 70 g
2 dl őrölt dió ~ 100 g
Mérés mérleg nélkül: mérhetünk kanállal
Figyeljünk arra, hogy milyen kanalat használunk a méréshez! Jó ha tisztában vagy a rövidítésekkel!
ek.: evőkanál
tk.: teáskanál (nagy méretű kiskanál)
kk.: kávéskanál (kis méretű kiskanál)
púpozott: annyit teszünk a kanálba, amennyi megáll rajta (amilyen sokat csak lehet)
csapott: vízszintesig töltjük a kanalat
A különböző méretű kanalakkal a következőképpen mérhetünk:
Mérés kanállal
1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só = 2 dkg
1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg
1 csapott teáskanál só = 1 dkg
1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
1 evőkanál vaj = 2,5 dkg
1 evőkanál zsír = 2,5 dkg
1 csapott evőkanál porcukor = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál porcukor = 2 dkg
Most már nem kifogás, hogy elromlott a mérleg, így hát sütésre fel!
A hozzávalókból tésztát gyúrok, 2x dagasztom, közben 1 órát pihen. Vasedényben fedővel sütöm 30-40 percet magas hőfokon, majd még fedő nélkül alacsony hőfokon 10-20 percig.
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A sárgájába belekeverjük a krémsajtot, a sót és a sütőport. A fehérjéből kemény habot verünk, hozzá adjuk a krémsajtos sárgáját és óvatosan összekeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot keverjük el a langyos szójaitalban, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyük félre 8-10 percre, hogy felfusson. Közben keverjük a liszthez a sót, és öntsük hozzá a fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűduplájára keleszteni... ezután 3 cipóra szedtem és ki gömbölyítem 15 percig hagyom, hogy a sikérszálak lazuljanak benne... a cipókat én leszoktam mérni, hogy egyformák legyenek...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes