menu

Családireceptkönyv.hu

Kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt ,3dl víz,1 cs porélesztő,1kk cukor,2kksó,2ek olaj.

Elkészítés:


Langyos vízben felfuttatom az élesztőt,hozzáadom a kimért liszthez. Hozzáteszem a sót,olajat és kidagasztom. 1 óra kelesztés után ,formázom,jénaiba rakom,ismét kelesztem 20 percig,Kissé bevizezem,bevagdosom a tetejét,hideg sütőbe rakom 1órára,200C fokra. Utolsó 10 percben leveszem a jénai tetejét és rápirítok a tetejére.

Trükkök, tippek, praktikák:


Mérés mérleg nélkül: mérhetünk bögre segítségével:
Vegyünk elő egy átlagos 2,5 dl-es bögrét és használjuk ezt a méréshez.
1 bögre liszt: 150 g
1 bögre cukor: 225 g
1 bögre vaj: 225 g
1 bögre méz: 350 g
1 bögre zsemlemorzsa:50 g
1 bögre rizs: 200 g
1 bögre dió: 150 g
1 bögre kókuszreszelék: 75 g
1 bögre folyadék: 250 ml
Mérés mérleg nélkül: Mérhetünk más poharakkal csészékkel is:
1 teáscsésze ~ 2 dl
1 kávéscsésze ~ 1 dl
1 vizespohár ~ 1,5 - 2 dl
1 dl liszt ~ 60 g
1 dl búzadara ~ 70 g
2 dl őrölt dió ~ 100 g
Mérés mérleg nélkül: mérhetünk kanállal
Figyeljünk arra, hogy milyen kanalat használunk a méréshez! Jó ha tisztában vagy a rövidítésekkel!
ek.: evőkanál
tk.: teáskanál (nagy méretű kiskanál)
kk.: kávéskanál (kis méretű kiskanál)
púpozott: annyit teszünk a kanálba, amennyi megáll rajta (amilyen sokat csak lehet)
csapott: vízszintesig töltjük a kanalat
A különböző méretű kanalakkal a következőképpen mérhetünk:
Mérés kanállal
1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só = 2 dkg
1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg
1 csapott teáskanál só = 1 dkg
1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
1 evőkanál vaj = 2,5 dkg
1 evőkanál zsír = 2,5 dkg
1 csapott evőkanál porcukor = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál porcukor = 2 dkg
Most már nem kifogás, hogy elromlott a mérleg, így hát sütésre fel!

Kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsanna
Narancskenyér
Narancskenyér

Tegyük a turmixgépbe a 3 darab tojást, olajat, cukrot, a meghámozott narancsot, miután selymes állagúra turmixoltuk, öntsük egy tálba, majd a lisztet óvatosan keverjük bele a naran...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar KUTYULÓS KENYÉR
KUTYULÓS KENYÉR

》Egy műanyag, vagy kerámia tálba beleteszem a lisztet, élesztőt és a sót. ( itt vigyázok, hogy ne érjenek egymáshoz) 》Beleöntöm a vizet is és egy fakanállal összekeverem, kicsit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Kartoffelbrot vom Blech
Kartoffelbrot vom Blech

Alle Zutaten zu einem festen Teig verkneten und abgedeckt im Kühlschrank 3 Stunden ruhen lassen. Den Teig auf einem gefettetem Backblech ausrollen, mit einem Kochlöffel Löcher i...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nagy
Zsömle vagy kifli
Zsömle vagy kifli

Élesztőt megfuttatjuk a langyos cukros vízben. Majd a liszthez, zsírhoz és sóhoz adjuk. Begyúrjuk nem szabad ragacsosnak lennie./ Szükség esetén vízet vagy lisztet használhatunk. N...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk