menu

Családireceptkönyv.hu

Éjszakai kelesztésű kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


reggel:(7 óra körül)
25 dkg liszt
1 dkg élesztő
2 dl víz

Este ( 7 óra körül )
40 dkg kenyérliszt - keverhető más liszttel
a kovász
4 tk.l só
2 púpos ek.l burgonyapehely
csipet aszkorbinsav
kb. 2 dl langyos víz


Elkészítés:


A kenyér készítését reggel kezdem. Bekeverem a gyors kovászt, amit estig a konyhapulton, letakarva hagyok.
Ha nem éjszakai kelesztéssel csinálom, akkor teszek még bele 0,5 dkg élesztőt.
Az összetevőket alaposan összegyúrom, dagasztom. Kelesztőtálban 15-20 percig kelni hagyom, a konyhapulton. Ezután alaposan összegyúrom, kinyomkodom belőle a levegőt. A kelesztőtállal együtt a hűtőbe teszem és megvárom, amíg duplájára kel. Ha nincs teteje a táladnak folpackkal letakarom.
Ha már szép kövér a tésztám, akkor kiveszem a hűtőből, újra alaposan összegyúrom és megformázom a végleges formájára. Ekkor már abba a jénaiba teszem vissza, amiben majd reggel sütni fogom.Szilikonos sütőpapírral kibélelem, hogy ne ragadjon bele. Jénaival (tetejét is ráteszem) együtt beteszem a hűtőbe.
Reggel (7 óra körül) kiveszem a hűtőből, a tetejét megvágom, díszítem, magot szórok rá, stb. Megpermetezem vízzel a kenyeret és a jénai tetejének belsejét is és egyből mehet a sütőbe, amit akkor kapcsolok be. 230 fokon 50 percig tetővel,majd 200 fokon tető nélkül 10 percig sütöm.
Amíg melegszik a sütő, a kenyér is vele melegszik odabent, még egyet kel, hogy még szebb legyen.
Mikor kiveszem lespriccelem vízzel.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: brigz
Tönkölyös kenyér (vaslábasban)
Tönkölyös kenyér (vaslábasban)

Az aktív kovászt feloldottam a vízben, a lisztet átszitáltam, elkevertem a sóval, majd a feloldott kovásszal. Összeállítottam a tésztát és letakarva hagytam 10 percig pihenni a kel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Kenyér Mester KenyérMix lisztből
Kenyér Mester KenyérMix lisztből

A lisztet és az élesztőt egy tálba mértem, kanállal összekevertem. Hozzáadtam a cukrot is és összekevertem. Beleöntöttem a vizet (sima csapvíz volt, nem langyos) és robotgép dagasz...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Házi vajas kiskifli
Házi vajas kiskifli

1-2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a sót és a cukrot. A lisztbe beledolgozzuk a felfuttatott élesz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
Zürichi kenyér /jénai/
Zürichi kenyér /jénai/

Dagasztani,ha összeállt bele a margarin. 30 perc pihenés után átgyúrni.1-másfél órát keleszteni duplájára.Formázni ,hajtogatni /jobbról,balról középre,felül-alul háromszögbe / és f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk