Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

198. Éjszakai kelesztésű kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


reggel:(7 óra körül)
25 dkg liszt
1 dkg élesztő
2 dl víz

Este ( 7 óra körül )
40 dkg kenyérliszt - keverhető más liszttel
a kovász
4 tk.l só
2 púpos ek.l burgonyapehely
csipet aszkorbinsav
kb. 2 dl langyos víz


Elkészítés:


A kenyér készítését reggel kezdem. Bekeverem a gyors kovászt, amit estig a konyhapulton, letakarva hagyok.
Ha nem éjszakai kelesztéssel csinálom, akkor teszek még bele 0,5 dkg élesztőt.
Az összetevőket alaposan összegyúrom, dagasztom. Kelesztőtálban 15-20 percig kelni hagyom, a konyhapulton. Ezután alaposan összegyúrom, kinyomkodom belőle a levegőt. A kelesztőtállal együtt a hűtőbe teszem és megvárom, amíg duplájára kel. Ha nincs teteje a táladnak folpackkal letakarom.
Ha már szép kövér a tésztám, akkor kiveszem a hűtőből, újra alaposan összegyúrom és megformázom a végleges formájára. Ekkor már abba a jénaiba teszem vissza, amiben majd reggel sütni fogom.Szilikonos sütőpapírral kibélelem, hogy ne ragadjon bele. Jénaival (tetejét is ráteszem) együtt beteszem a hűtőbe.
Reggel (7 óra körül) kiveszem a hűtőből, a tetejét megvágom, díszítem, magot szórok rá, stb. Megpermetezem vízzel a kenyeret és a jénai tetejének belsejét is és egyből mehet a sütőbe, amit akkor kapcsolok be. 230 fokon 50 percig tetővel,majd 200 fokon tető nélkül 10 percig sütöm.
Amíg melegszik a sütő, a kenyér is vele melegszik odabent, még egyet kel, hogy még szebb legyen.
Mikor kiveszem lespriccelem vízzel.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Füstölt sajtos kenyér - saját
Füstölt sajtos kenyér - saját

1. A hozzávalókat sorrendben beletöltjük a sütőedénybe és a készüléket közepes fokra állítjuk. 2. Adhatunk mellé egy kis füstölt ízű olajt is.

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar sütőporos lángos
sütőporos lángos

A lisztet a sütőporral, a sóval, és a fűszerrel elkeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a kefirt, majd hozzáöntjük a vizet, és összeállítjuk a tésztánkat. Kis darabokat vágunk belőle, am...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Teljes
Teljes

Yudane készítése: a liszt forrázása forrásban lévő vízzel, majd elkeverése 2. Hűtés: 10 perc 3. Tészta dagasztása a többi tésztaképző alapanyag hozzáadásával 4. Tésztaérés: 45 p...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Brutál krumplis kenyér 12 órás kovásszal
Brutál krumplis kenyér 12 órás kovásszal

Este összekeverem a gyorskovászt, letakarva a konyhapulton hagyom. Reggel hozzáadom az összes többi alapanyagot, alaposan kidagasztom. kicsit állni hagyom és ismét átgyúrom. Ha...

Elkészítési idő: 2 óra +
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk