1 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1/2 teáskanál cukor
1/2 evőkanál só
min. 0,5 l langyos víz
Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pita nagyságúra nyújtjuk. Sütő papírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) Tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk, az kerül be először, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a forró sütőbe. A sütő ablakon át nézzük, és amikor felpúposodik (szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínűre sütjük (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz. Ebbe mehet a csíkokra metélt husi, tzatziki, csiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta - ki mit szeret.
10-15 db lesz belőle (ki milyen nagyot szeret), jól fagyasztható és mikrózható.
1. Kb. 4 dkg margarinon az apróra vágott gombát, zöldpaprikát, bacon szalonnát és a sonkás felvágottat megpirítjuk, kis borssal ízesítjük. 2. Egy másik lábosban kb.4 dkg margar...
Elkészítési idő:A tojások fehérjét felverjük a sóval,majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját,az olajat,és a szódaport,amivel szintén tovább verjük,de csak addig...
Elkészítési idő: 45percA krumplit megpucolom mosom, kockára vágom és felteszem főni. Egy nagy fej hagymát olajon megfonnyasztok ha kész lehúzom és teszek bele pirospaprikát. Amikor a krumpli megfőtt,...
Elkészítési idő: 1 óra1. A tésztát fogkeményre főzzük. 2. A paradicsomokat bemetszük, és forrásban lévő vízbe dobjuk 1 percig. 3. Egy serpenyőben az olívaolajat felhevítjük, rádobjuk a zúzott vagy vék...
Elkészítési idő: