Tészta: fél citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, késhegynyi őrölt fahéj
15 dkg porcukor, 25 dkg finomliszt, 15 dkg Rama Vajas íz
Töltelék: 2 dl hideg víz, 5 dkg mazsola, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1,3 kg zamatos alma
Teteje: fél csomag Dr. Oetker Vanillincukor, fél citrom leve,
70 dkg zamatos alma
A tésztához a lisztet a porcukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal összeforgatjuk. A Rama Vajassal elmorzsoljuk, majd a tojássárgával összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény, jól kezelhető tészta lesz belőle. Egy 30 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát Rama Vajassal kikenünk és tésztával kibélelünk. Az összes almát meghámozzuk, kicsumázzuk. A töltelékhez való mennyiséget nagy lyukú reszelőn lereszeljük, egy lábasba rakjuk. Cukorral ízesítjük, a fahéjjal fűszerezzük, a mazsolával gazdagítjuk. Kevergetve kb. 10 perc alatt jó puhára főzzük. A pudingport 2 dl hideg vízben simára keverjük, az almára öntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük. Jó sűrű, de azért kenhető massza lesz belőle, amit a tésztán elsimítunk. A maradék hámozott almát vékony szeletekre vágjuk és a torta tetejét szépen kirakjuk vele. Citromlével meglocsoljuk, vaníliás cukorral meghintjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb hőfokon (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 35 percig sütjük. Csak azután szeleteljük fel, ha kihűlt.
Kb. 10 perccel azelőtt, hogy elkészülne, a tetejére vékony lapocskákra vágott mandulát is szórhatunk.
A vaníliasodóhoz: Egy, üres rozsdamentes tálat tegyünk a fagyasztóba (ebben hűtjük le később a vaníliasodót.) Vágjuk egy késsel hosszában félbe a vaníliát és kaparjuk ki a magok...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFagyasztóba rakjunk egy tálcát,majd erre adagoljuk ki gombócokban a fagyit,és tegyük vissza a fagyasztóba. A kenyérszeleteknek vágjuk le körben a héját,majd nyújtófával lapítsuk e...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Háromfelé osztjuk, kinyújtjuk, és megsütjük. Krém: a tejet liszttel és 8 kanál cukorral sűrűre főzzük.Habosra keverünk egy egész margarin 20 dkg...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA megsült tortába fakanállal lukakat nyomni, az elkészült pudingot belecsurgatni a lukakba, majd elegyengetni a tészta tetején. Kihűteni.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű