50 dkg marhalapocka és marhanyak vegyesen
10 dkg darált marhahús
50 dkg vörös vesebab
4 dl paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika (kihagyható)
kis üveg barna sör (porter vagy stout a legjobb)
½ liter húsleves
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
2 evőkanál morzsolt oregano (kihagyható)
2 evőkanál őrölt római kömény
2-3 felvágott friss zöld chili (jalepano) és kevés cayenne bors (ezek mind egyszerre)
1 evőkanál natur kakaópor vagy 2-3 nagy kocka jó minőségű étcsoki
1 púpos teáskanál fahéj,
olívaolaj, só
Egy lábosban olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, a felvágott chilit és a cayanne borst. Ha a fokhagyma sárgulni kezd, rátesszük a fél kilónyi igen apró kockára vágott és a darált húst (s ha van a paprikát), majd addig kevergetjük, amíg a hús megbarnul. Akkor hozzáteszünk egy-egy evőkanál őrölt római köményt és szárított szurokfüvet (oregano), jól összekeverjük, felöntjük a sörrel és kis lángon negyedórát főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a csokoládét (vagy a kakaót), a fahéjat és az előfőzött babot,s felöntjük még félliternyi húslevessel. Előmelegített (180-200 fok) sütőbe téve pároljuk, amíg a levét elfövi, aztán már tálalhatjuk is.
Tipp! Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, friss, felaprított koriander zölddel.
A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, és négyfelé vágjuk. Tepsibe fektetjük, megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel, pirospaprikával, petrezselyemmel és a majorannával. Majd me...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűHa friss céklával dolgozunk, hámozzuk meg és kockázzuk fel. A legjobb, ha van kuktánk, mert abban mindössze 10 perc alatt elkészül. Ha nem, akkor ez jóval több időt is igénybe vehe...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tojások verjük jól fel, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot. Egy serpenyőt vékonyan kenjünk ki olajjal, öntsünk bele egy adag tojást, és mikor félig megsült, óvatosan tekerjük f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat villával felverjük, hozzákeverjük a tejet, a vaníliás cukrot és a fűszereket. A tejes masszában alaposan megforgatjuk a kenyérszeleteket, majd kevés vajban mindkét olda...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű