menu

Családireceptkönyv.hu

Zöldbabos, szezámos sertés csíkos tészta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


125g spagetti tészta
1 fej vöröshagyma
kb. 300g vágott zöldbab
1 szelet sertés tarja
1-2 ek. szezámmag
1-2 ek. kókuszzsír
2-3 ek. szójaszósz
1 kk. méz
1 ek. balzsamecet
só ízlés szerint

Elkészítés:



Forralj fel kb. 1,5 liter vizet 1 kk. sóval. 10 perc alatt főzd benne al dente állagúra a tésztát (átfőtt, de nem túl puha).
Vágd pár milliméter vastag csíkokra a tarja szeletet, csíkozd fel a hagymát is, a zöldbabot vágd rövidebb darabokra, ha szükséges.
Nagy serpenyőben vagy wokban forrósíts fel 1-2 ek. kókuszzsírt. Ha jó forró, dobd bele a tarja csíkokat és gyorsan kevergetve-rázogatva süsd őket, amíg elkezdenek barnulni. Ekkor mehet hozzá a szezámmag és a hagyma: amikor ezek is aranybarnák, dobd a serpenyőbe a zöldbabot, és kevergesd-rázogasd pár percig, amíg a bab is megpuhul.
Közben a tészta biztosan megfőtt, szűrd le és öblítsd át hideg vízzel.
Öntsd a serpenyő közepére a mézet és a balzsamecetet, kb. fél perc alatt a felesleges ecet elforr, és a méz is karamellizálódik a balzsamecettel.
Keverd át az egészet és tedd a serpenyőbe a tésztát: óvatosan forgasd össze, hogy ne törjön, végül fűszerezd szójaszósszal és sóval ízlés szerint. Kész is, tálalhatod!

Trükkök, tippek, praktikák:


Szójaszószok közül Clearspring Tamari szójaszószt használok - ez itt megint nem a reklám helye: általában lejárom a lábam érte, ha elfogy, de kiemelkedő minősége miatt nem kérdés, hogy legközelebb is elindulok-e majd.
Mielőtt megijednétek a méz és a balzsamecet magas cukortartalmától, ajánlom figyelmetekbe a felhasznált mennyiséget: itt csak fűszerként funkcionálnak, hiszen egy étel akkor lesz "kerek", ha mind az öt alapíz megtalálható benne: édes (méz, balzsamecet), sós (só, szójaszósz), savanyú (balzsamecet), keserű (szójaszósz) és umami (szójaszósz).

Zöldbabos, szezámos sertés csíkos tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Győkér kenyér
Győkér kenyér

Egy tálban elkeverem a liszttel a sót, majd hozzákeverem az élesztőt, hozzáadom a 4 dl vizet és szilikon lapát segítségével összeállítom a tésztát. Nem kell dagasztani, sem túl sim...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Szilvásgombóc
Szilvásgombóc

1. Először is a krumplit héjában megfőzöm. 2. Kicsit hűlni hagyom, megpucolom, még melegen áttöröm, megsózom. 3. Így most már mindenképpen hagyom teljesen kihűlni, mert a m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: keria
Slambuc
Slambuc

A bográcsban kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, majd beletesszük a karikára vagy kockára vágott krumplit. Felöntjük vízzel, majd megsózzuk. Amikor a burgonya félig megfőtt, r...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejbegríz gombóc
Tejbegríz gombóc

A tejet a csipet sóval elkezdjük melegíteni. Kb félidőben hozzáadjuk a cukrot, majd fokozatosan a búzadarát és kevergetjük, hogy ne legyen csomós, és az egészet felforraljuk. Ha ké...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk