Családireceptkönyv.hu

597.Éiesztős, hajtogatott leveles vajastészta


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt ------vagy--------------70 dkg liszt
35 dkg margarin--------------------40 dkg margarin
2 dkg élesztő------------------------2,5 dkg élesztő
2 dl tej---------------------------------- 3-4 dl tej
5 dkg cukor--------------------------11 dkg cukor
1 tojás ---------------------------1-2 tojás
1 tojássárgája --------------------------------------
1,5 kk.só-------------------------------2 kk. só
1 kk, ecet-----------------------------1 ek ecet

Elkészítés:


A vajat 10 dkg liszttel késsel eldolgozzuk, tégla alakúra formáljuk és hidegre tesszük. Az élesztővel és langyos tejjel félsűrű kovászt készítünk.Ha megkelt /20-30 perc/, a tojást cukorral, liszttel kidolgozzuk. Egy órát langyos helyen kelesztjük, majd 20 percre hidegre tesszük. Lisztezett deszkán négyszög alakúra kinyújtjuk, kb.1/2 cm vastagra.A lisztes margarint közepébe helyezzük, és a tésztát minden oldalról ráhajtjuk.
Téglalap alakúra kinyújtjuk.A tésztát háromszorosan egymásra hajtjuk. Mindjárt utána kinyújtjuk,de úgy, hogy a hajtogatás iránya szembe legyen velünk, vagyis a végek befelé kerüljenek.Kinyújtjuk,háromszorosan hajtjuk,jobbról középre, balról középre és az egészet könyv alakban egymásra,.hűtőben 20 percig
pihentetjük.Kinyújtjuk ismét háromszorosan egymásra hajtjuk és 20 percig pihentetjük.Negyedik hajtogatás ,négyszeresre hajtjuk és pihentetjük , feldolgozzuk.A tepsibe rakott tésztát sütés előtt 10-15 percig rendes hőmérsékleten pihentetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha a tésztát este készítjük el másnapra, akkor este kinyújtjuk kétszer és reggel újra kétszer./folpackba csomagolva/



Félvajastésztának is nevezzük.
Készülhet belőle: vajaskifli,túrós táska, csiga stb.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
Kenyérlángos
Kenyérlángos

Az élesztőt a cukorral elkevert 1 dl vízben, vagy tejben felfuttatjuk. A liszttel elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az olajat. Elkezdjük dagasztani és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
New Orleans-i cajun pasta házi fűszerkeverékkel
New Orleans-i cajun pasta házi fűszerkeverékkel

Előszöris elkészítjük a házi cajun fűszerkeveréket. Ehhez az egész fűszereket (római kömény, szegfűbors, feketebors, kardamom) lepirítjuk egy forró, száraz serpenyőben. Amikor a ma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ágnes
Grízgaluska
Grízgaluska

Elkészítési idő: -
Nehézség: Könnyű
share
Írta: ani44
Kolbászos - füstöltsajtos tészta recept
Kolbászos - füstöltsajtos tészta recept

A kolbászt és az újhagymát felkarikázzuk, a szalonnát felkockázzuk. A kétféle paprikakrémet egy tálban összekeverjük a tejszínnel, és a majorannával. A tésztát sós, lobogó vízben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk