50 dkg liszt ------vagy--------------70 dkg liszt
35 dkg margarin--------------------40 dkg margarin
2 dkg élesztő------------------------2,5 dkg élesztő
2 dl tej---------------------------------- 3-4 dl tej
5 dkg cukor--------------------------11 dkg cukor
1 tojás ---------------------------1-2 tojás
1 tojássárgája --------------------------------------
1,5 kk.só-------------------------------2 kk. só
1 kk, ecet-----------------------------1 ek ecet
A vajat 10 dkg liszttel késsel eldolgozzuk, tégla alakúra formáljuk és hidegre tesszük. Az élesztővel és langyos tejjel félsűrű kovászt készítünk.Ha megkelt /20-30 perc/, a tojást cukorral, liszttel kidolgozzuk. Egy órát langyos helyen kelesztjük, majd 20 percre hidegre tesszük. Lisztezett deszkán négyszög alakúra kinyújtjuk, kb.1/2 cm vastagra.A lisztes margarint közepébe helyezzük, és a tésztát minden oldalról ráhajtjuk.
Téglalap alakúra kinyújtjuk.A tésztát háromszorosan egymásra hajtjuk. Mindjárt utána kinyújtjuk,de úgy, hogy a hajtogatás iránya szembe legyen velünk, vagyis a végek befelé kerüljenek.Kinyújtjuk,háromszorosan hajtjuk,jobbról középre, balról középre és az egészet könyv alakban egymásra,.hűtőben 20 percig
pihentetjük.Kinyújtjuk ismét háromszorosan egymásra hajtjuk és 20 percig pihentetjük.Negyedik hajtogatás ,négyszeresre hajtjuk és pihentetjük , feldolgozzuk.A tepsibe rakott tésztát sütés előtt 10-15 percig rendes hőmérsékleten pihentetjük.
Ha a tésztát este készítjük el másnapra, akkor este kinyújtjuk kétszer és reggel újra kétszer./folpackba csomagolva/
Félvajastésztának is nevezzük.
Készülhet belőle: vajaskifli,túrós táska, csiga stb.
A tejet a cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és két ek. liszttel elkeverem. A tetejére is hintek kevés lisztet, félreteszem. Míg kel, egy tálba szitálom a lisz...
Elkészítési idő:1. A krumplit megmostam, hámoztam, kockákra vágtam, majd enyhén sós vízben megfőztem. Nem túl puhára, hogy ne legyen lágy a tészta. 2. Leszűrtem, megvártam, míg kigőzöl, de nem...
Elkészítési idő: