30 dkg liszt
15 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tojás sárgája
fél teáskanál reszelt narancshéj
fél narancs leve
50 ml tej
.
a töltelékhez:
10 dkg vaj
15 dkg liszt
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
fél tasak sütőpor
2 tojásfehérje
a tetejére:
16 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj
A tészta minden alapanyagát tálba tesszük és összegyúrjuk. A kész tésztát két egyenlő részre osztjuk.
A tölteléket is elkészítjük: a vajat a cukorral kikavarjuk, a száraz hozzávalókat hozzáadjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és zt is beleforgatjuk.
Az egyik lapot lisztezett felületen kinyújtjuk, kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk, a tölteléket rákenjük. A másik lapot a tetejére tesszük és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Amikor megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd a csokoládét a vajjal felolvasztjuk és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Kis pihentetés után már fel is vághatjuk.
Hozzávalók 40 darabra A gombóc tésztához 1.6 kg burgonya (főtt, áttört) 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 600 g búzaliszt (BL55) só A töltelékhez 40 szem szilva (magozot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hájat összemorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk, megkelesztjük. Pogácsát, vagy lekváros kiflit készíthetünk belőle.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a sütőporral, a vaníliás cukorral, a sóval. Egy másik tálban a cukrot összekeverjük az olvasztott vajjal, a tojásokkal, a vaníliával, a citromhéjjakkal (szá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját 12 evőkanál forróvízzel géppel 10 percig, kézzel 1/2 óráig keverjük, utána beleteszünk 30 dkg porcukrot és azzal még 5 percig keverjük. Hozzászitálunk 30 dkg lis...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű