30 dkg liszt
5 dkg cukor
2 evőkanál olaj
125 ml tej
1,5 dkg élesztő
1 tojás
1 tojássárgája (a kenéshez)
25 dkg darált mák, vagy dió
10 dkg cukor
2 evőkanál olvasztott vaj
1 narancs reszelt héja
Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A tészta többi alapanyagát egy tálba tesszük, ráöntjük az élesztős tejet és meggyúrjuk a tésztát. Amikor összeállt, konyharuhával befedjük és egy órán át hagyjuk kelni, majd újra átgyúrjuk. A tésztát két adagra osztjuk és lisztezett felületen kinyújtjuk. A darált mákot összekavarjuk a cukorral, az olvasztott vajjal és a reszelt narancshéjjal. A tölteléket rákenjük a két kinyújtott lapra, majd szorosan feltekerjük. A rudakat tetszés szerinti darabokra vágjuk és tepsibe tesszük. A tetejüket átkenjük felvert tojással és 180 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval, fontos hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a vajnak ne legyen ideje átmelegedni. Nem kell "agyon" gyúrni, elég ha éppen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverjük habosra a mézet, a kakaót, a zsírt és a tojást. Ezt követően adjuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, majd jól keverjük el. A tésztát vegyük két részre, és süssük meg k...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesÖntsük egy lábasba a tejszínt. Édesítsük a nyírfacukorral és szórjuk bele a vanília magokat. Lassú tűznél forraljuk fel, hogy a nyírfacukor feloldódjon és a vanília kieressze az íz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA reszelt almát a citromhéjjal, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral és a vaníliás cukorral fedő alatt puhára pároljuk ha kihűlt, hozzáadjuk a darált kekszet és golyókat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű