a tésztához: (20 x 30-as tepsihez):
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
fél csomag sütőpor
1 evőkanál kakaó
.
a krémhez:
3 dl tej
3 púpozott ek liszt
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
a csokimázhoz:
15-20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
4-5 evőkanál forró víz
2 dkg margarin
Az egész tojásokat robotgéppel elkezdjük felverni, majd állandó keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Addig keverjük, amíg jó habos állagú nem lesz.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd átszitáljuk. Ezután szintén állandó keverés mellett, kanalanként a cukros-tojáshoz keverjük. Végül belekanalazzuk a darált diót is, és hozzáadjuk a kakaót, majd így is jól kikeverjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát és egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 25-30 percig sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd papírral együtt kiemeljük, rácsra tesszük, majd teljesen kihűtjük.
A fele mennyiségű tejet egy csomag vaníliás cukorral feltesszük melegedni.
A maradék tejet simára keverjük a liszttel, majd hozzáöntjük a meleg tejhez, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ezután teljesen kihűtjük!
.
A margarint a porcukorral, és a vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a teljesen kihűlt lisztes-pépet, majd addig keverjük, míg jó habos nem lesz.
A teljesen kihűlt tésztáról a sütőpapírt lehúzzuk, tálcára tesszük, majd rákenjük a krémet. A tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd leöntjük a csokoládémázzal, és hagyjuk, hogy a máz megszilárduljon.
A csokimázhoz a porcukrot összekeverjük a kakaóval, majd hozzáöntjük az olvasztott margarint. A vizet felforrljuk, majd kanalanként hozzáadjuk a cukros-kakaós keverékhez, és közben fakanállal jól kikeverjük. Sűrű, sima állagú massza legyen belőle. (A vizet apránként adagoljuk hozzá, mert lehet nem kell bele mind, nehogy túl híg legyen a máz.)
Az elkészült csokoládémázat a krém tetejére csorgatjuk, majd óvatosan, egyenletesen elsimítjuk. Pár óra alatt a máz teljesen megdermed. (Érdemes előző nap megsütni, így az ízek jól összeérnek, és a csokoládémáz is teljesen megdermed rajta.)
Tálalás előtt a süteményt hideg vízbe mártott késsel ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.
A lisztet a hideg vajjal vagy margarinnal morzsásra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Összeállítjuk a ragacsos masszánkat, 1 órára hűtőbe rakjuk. Golyókat formálunk, porcu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, és egyenként vékony téglalapot nyújtunk (kb. 15x20 cm). 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsiben vagy a tepsi hátu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa pihentetés nélkül nélkül kívánunk dolgozni a tésztával,először a tölteléket készítjük el: a a mazsolát forró vízben megmossuk,lecsepegtetjük,apróra vágjuk. Felforraljuk a teje...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A közepét ujjal picit benyomjuk, és fejjel lefelé forró olajba tesszük és fedő alatt sütjük. Nem lesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű