Pt. foi:
3 oua,
100 g zahar pudra,
6 linguri ulei,
3 linguri lapte,
1 lingurita rasa praf de copt,
1 varf de cutit sare,
500 g faina.
Pt. crema:
500 ml lapte,
2 linguri cu varf faina,
250 g margarina,
275 g zahar pudra,
1 lamaie.
Pt. decor:
3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
Foile
1. Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul.
Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.
2. Se imparte coca rezultata in trei parti egale,
din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei-peste care puneti hartie de copt. Eu am intins biluta de aluat direct pe tava!
3.Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie. Crema
4. Se amesteca intr-o craticioara faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele,- eu asa am facut!!
si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute.
Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit- eu am pus-o pe balcon, asta dupa ce am dat-o prin sita, ca ma enervau niste bilute pe-acolo... Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine- la mine s-a facut ca budinca
(daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca.
E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Mie mi s-a parut suficient sucul de la o jumatate de lamaie...Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).
Etapa finala
6. Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie.
Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
Eu am pus o tava cu un surplus de reviste...cred ca aveau mai mult de 1 kg
7.Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.
Cum se taie prajitura in forma de romb? Trasati o linie pe latimea blatului, apoi sub linie 3-4 liniute la un unghi de 45 de grade. Taiati!
A lisztet elvegyítjűk a sűtöpóral a sóval -A tojásokat a cukorral simára kavarjuk,hozzá adjuk a túrót és a citrom reszelt héját ősssze kavarjuk,bele keverjük a margarint és felvá...
Elkészítési idő: 20 Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot és a többi töltelékhez valót. Félretesszük. A lisztbe tesszük a sütőport és elkeverjük benne, majd elmorzsoljuk a zsírral...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyűl1. A lisztbe vegyítjük a sütőport, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. 2. Hozzáadjuk a tejet, a cukrot és a sót, majd sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy keverőtálba tegyük bele a puha vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, és robotgéppel keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá a lisztes-keményítős...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű