6 alma
9 kifli
2 evőkanál
zsemlemorzsa
8-10 evőkanál baracklekvár
10 dkg darált dió
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
5 tojás
fahéj
1 l tej
10 dkg margarin + 1 evőkanál
Megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük az almákat. Megpároljuk 1 evőkanálnyi margarinon. Ízesítjük 1 csomag vaníliás cukorral és tetszés szerint fahéjjal.
Felkarikázzuk a kifliket. Felforrósítjuk a tejet. Kikeverjük a tojássárgáját maradék vaníliás cukorral, 1 dkg margarinnal és 15 dkg cukorral. Ráöntjük óvatosan a forró tej felét és jól összekeverje az egészet. Ráöntjük a kiflire a tej másik felét és átkeverjük hogy mindenhol megázzon.
Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe terítjük a kifli felét. Rásimítjuk a megpárolt almát, megszórjuk darált dióval és jöhet a maradék kifli. Megkenjük a tetejét 6-8 evő kanál lekvárral és megsütjük 180 fokon 30 perc alatt.
Eközben kemény habbá verjük a tojásfehérjét. A vége felé hozzáadjuk a maradék porcukrot és baracklekvárt. Elosztjuk az elősütött kifli tetején a habot és addig sütjük tovább, amíg aranybarnára nem pirul a hab.
Elkészítési idő: 90 perc
Vagy másképp
Hozzávalók:
30 dkg 1-2 napos szikkadt fonott kalács
5 tojás
7 dl langyos tej
12 dkg cukor - ízlés szerint
4 dkg vaj + a tepsi kenéshez
1 közepes citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé
6-7 dkg dió - durvára aprítva
6-7 dkg mazsola
4 cl rum
70 dkg alma
1 teáskanál őrölt fahéj
kb. 20 dkg sárgabaracklekvár
pici csipetnyi só
Elkészítés:
A mazsolát néhány órával az elkészítés előtt rumba áztatjuk.
Egy tálba ujjnyi szeletekre karikázzuk a kalácsot, a tojások sárgáját a 6 dkg cukorral, az olvasztott vajjal és a citrom héjával elkeverjük, felöntjük langyos tejjel, és a kalácsra öntjük.
Az almákat meghámozzuk, kis szeletekre vágjuk, 3 dkg cukorral, fahéjjal összekeverjük.
Egy közepes sütőedényt kivajazunk, a megázott kalácsot belerakjuk, meghintjük a dióval, a mazsolával, beborítjuk az almával, és kb. 15 dkg lekvárt szétkenünk a tetején. Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, kb. 30 percig sütjük.
A sütő hőmérsékletét 160 fokra csökkentjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük csipetnyi sóval, a maradék cukorral, a citromlével, majd lazán elkeverjük benne a maradék lekvárt, a megsült tészta tetejére kenjük, villával megborzoljuk. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, ameddig a teteje kissé megpirul (kb. 10-15 perc).
Langyosra hűtjük, kockákra szeletelve kínáljuk.
Készíthetjük szikkadt kiflivel vagy zsemlével is, de több cukrot adjunk a tejes keverékhez.
-A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával. -A tojássárgákat, és a cukrot habosra keverjük. -A cukros sárgájához hozzáadjuk a li...
Elkészítési idő:A lisztet és a búzadarát a tejjel simára keverjük, és fél napig állni hagyjuk. Belekeverjük a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáit és a cukrot, majd a tojások felvert habját is...
Elkészítési idő: 1,5 óraA krémsajtot a darált keksszel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kávéval és a konyakkal összedolgozzuk. Kézzel gombócokat formálunk belőle, és kakaóporban megforgatjuk. 1-2 ór...
Elkészítési idő:Elkészítés: A mézes lapokhoz valókból sima tésztát gyúrunk, majd 2 lapot sütünk belőle. A mákos tésztához valókat - a tojásfehérje kivételével - összedolgozzuk, óvatosan hozzáke...
Elkészítési idő: