Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

csicseriborsóleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávaló a leveshez:
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
10 dkg zeller
15 dkg füstölt szalonna
2-3 evőkanál olívaolaj
Só és frissen őrölt bors
2 evőkanál morzsolt kakukkfű
2 kávéskanál mustár
1 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv
30 dkg fűszeres kolbász
2 doboz 40 dkg-os csicseriborsó-konzerv
1 ág friss rozmaring
0,5 dl balzsamecet
A tálaláshoz:
1 nagy csokor petrezselyem
12,5 dkg mascarpone
2 dl tejszín

Elkészítés:


Első lépésként készítek egy zöldségalapot. Ehhez nagyobb darabokra vágom a répát, a hagymát, a fokhagymát és a zellert, aztán a szalonnát is felkockázom, majd mindezt beledobálom egy késes betétű robotgépbe és összedarálom. Minél pépesebbre daráljuk a zöldségalapot, annál gyorsabban fog párolódni.

Amikor a darálással elkészültem, a zöldségpépet átkanalazom egy nagyobb fazékba, megsózom, megborsozom, majd egy egészen kevés olívaolajjal együtt 10-15 perc alatt összepárolom. Ha az alap már jól átforrósodott, alaposan megkeverem, és lefedve hagyom forrdogálni.

Ezalatt nagyobb karikákra darabolom a kolbászokat, a csicseriborsó konzerveket pedig leszűröm, lecsepegtetem, majd magam mellé készítem. Már csak egyetlen előkészítő lépés maradt hátra; elkészítem a szegény emberek borát, azaz a balzsamecetet felöntöm kb. 1,5 dl vízzel.

Haladok is tovább. A zöldségalap már jól megpárolódott, így belenyomom a mustárt, megszórom a kakukkfűvel, majd a levesalaphoz öntöm a hámozott paradicsomkonzervet is, levével együtt. A fakanál élének segítségével szétdarabolom a hámozott paradicsomszemeket kisebb darabkákká, aztán a levesbe szórom a kolbászkarikákat és a leszűrt csicseriborsó szemeket is. Az egészet aztán alaposan összeforgatom, megvárom míg a felforr a leves, ekkor hozzáöntöm a balzsamecetes vizet is, végül az egészet felöntöm kb. 1,5 liter vízzel. Letakarom a lábost és hagyom, hogy csendben felforrjon.

Amíg forrósodik, felaprítom a petrezselymet, aztán egy kisebb tálkában összekeverem a mascarponéval és a tejszínnel. Ez az ízes keverék kerül majd tálaláskor a leves alá.

Mikor a tejszínes alapom is elkészült, a levesbe dobom a rozmaring ágat, majd egy alaposa keverés után ismét lefedem a lábast és magára hagyom, hogy aztán 20-25 perc múlva tálalhassam ezt a fenséges olasz csicseriborsó-levest.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Gyöngyi
Főtt töltelék
Főtt töltelék

összekeverem a masszát (nem kell pépesre) és vagy folpackba (aminek mindkét végét szorosan elkötöm),, vagy (egyszerűbb módon) zacskókba adagolom (amit pedig feltekerek, mintha gur...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Erőleves csigatésztával
Erőleves csigatésztával

Beáztatom a csontokat, közben megtisztítom a zöldségeket. Egy fazékban felteszem a csontot főzni kb 4l vízben. Mikor felforrt akkor leöntöm a levet róla és ismét öntök rá kb 4l viz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Májgombócleves
Májgombócleves

A zsemléket beáztatom, a hagymát apróra vágom, és üvegesre pirítom. Aprítógépbe teszem a májat, a kinyomkodott zsemléket, a petrezselymet, a hagymát, a tojást és a fűszereket...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Amália
Sütótök krémleves
Sütótök krémleves

Egy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajt, tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Pár perc elteltével adjuk hozzá a curry-t és ezzel is pirítsuk legalább egy perci...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk