Családireceptkönyv.hu

FONOTT KALÁCS


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


600 g Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
50 g margarin
20 g friss élesztő
2,5 dl tej
0,3 dl citromlé ?
2 db tojás ?+1 a kenéshez
5-6 evőkanál cukor
0,5 kávéskanál só

Elkészítés:


50 ml langyos cukros /1 mokkáskanál/ tejben az élesztőt felfuttatom.

A többi hozzávalót, kezdve a folyékony részekkel, keverőtálba rakom. /én a kenyérsütőmet használom erre a célra/ Hozzáadom a felfuttatott élesztőt és kelt tészta programon elindítom. Dagasztás után egy órát hagyom a gépben, ahol szépen megkel.

A tésztát lisztezett felületre borítom. És négy részre osztom.

A darabokból egyenként lapokat nyújtok, majd feltekerem őket. Jó vékonyra nyújtom, hogy minél több tekerés legyen benne.

A feltekert tésztát kicsit megsodorgatom, hogy hosszabb legyen, majd 2-2 darabból, félbehajtva, négyes fonással kalácsot fonok. /akinek ez nem sikerül, lehet egyszerűen hármas fonással is készíteni/

Szilikon formákba helyezve 3/4 órán keresztül konyharuhával letakarva langyos helyen kelesztem, majd egész, felvert tojással lekenem a tetejét.
180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt szép barnára sütöm. 30 perc után kiveszem a szilikon sütőedényből és a rácson sütöm tovább. 40 perc múltával légkeverésre állítom a sütőt, a hőfokot pedig 150 fokra és így sütöm még 5 percig. Amikor kész rácsra helyezve hagyom kihűlni.

FONOTT KALÁCS

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Edit
Pudingos kalács
Pudingos kalács

2.5 dl tej,2 dk élesztô,3 tojássárgája.10 kk cukor, csipet só,.2 dl olaj,45 dk sima liszt.Kalácstésztát dagasztunk.Mikor duplájára kelt 20 felé osztani kisodorni kb. 30 cm hosszúr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Pudingos csiga
Pudingos csiga

Először a tölteléket készítjük el. A pudingot a tejjel, a cukorral felfőzzük, majd félretesszük, hogy jól kihűljön. A tésztának az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jusztina
Tápéi krumplis lepény
Tápéi krumplis lepény

A lepény alja hagyományos módon készült kelt tészta, amelyet kb. 35-40 dkg lisztből, 1 tojássárgából, 2 dkg élesztőből készítünk, kevés cukorral, kanálnyi margarinnal vagy zsírra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hongkongi molnárka--Mónika blogger
Hongkongi molnárka--Mónika blogger

A fenti hozzávalókat - a margarin kivételével - kenyérsütőgép üstjébe tesszük és kb. 30 perc alatt szép, sima kelt tésztát dagasztatunk belőle. Az olvasztott margarint csak a dagas...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk