Családireceptkönyv.hu

Csülök Pékné módra


Írta:

Elk. idő: 2,5-4 óra
Adag: 4
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1,5 kg csülök
1,5 kg krumpli
2 fej vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma

bors
zsír (vagy olaj)
1 dl sör (vagy tej)

Elkészítés:


A csülköt akkora darabokra vágom, hogy le tudjam fedni a tepsit. A bőrét késsel becsíkozom. Ezután besózom, borsozom és 3 gerezd péppé nyomott fokhagymával bekenegetem. Állni hagyom félórát-órát. Ezután beleteszem a tepsibe, bőrével lefelé, melléteszem a zsírt, öntök hozzá 1 dl vizet, lefedem, és a 180 fokos sütőbe teszem. Addig sütöm-párolom, míg puha nem lesz. Ez kb. 1,5-2,5 óra, a hús korától függően. (Ha nincs fedeles tepsi, alufóliával is lefedhető, ekkor néha rá kell nézni és esetleg kevés vizet löttyinteni alá, ha szükséges.) Közben egyszer megfordítom a húsokat.
Míg sül, a krumplit meghámozom, hasábokra vágom. A vöröshagymákat 8 felé vágom. Ha már puha a csülök, de van még egy kis leve is, akkor mellé-alá teszem a krumplit, vöröshagymát, és teszek még néhány gerezd fokhagymát is közé. A krumplit is megsózom, ismét ráteszem a fedőt és sütöm kb. negyedórát.
Ezután a fedőt leveszem, lének már nem kell alatta lenni, csak a zsírjának, a csülök bőrét sörrel (vagy tejjel) megkenem, és még kb. 30 perc alatt pirosra pirítom. Közben egyszer-kétszer még megkenegetem a csülökbőrt.
Savanyúsággal tálalom.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ehhez az ételhez leginkább idő szükséges. Van aki előfőzi a csülköt és utána pirítja sütőben, én is próbáltam már így is. De mégiscsak akkor a legfinomabb, ha nem főzzük ki belőle az ízeket előtte, hanem ő maga szépen először remegős puhára, majd kívülről ropogós pirosra sül a sütőben, saját levében, vizezés nélkül. Ehhez azonban sok idő és türelem kell. Így aztán, ha ez van ebédre, akkor már reggel 8-kor nekiállok, hogy 1-kor ehessünk. Mondjuk csinálni vele nem nagyon kell semmit.
Kell még hozzá egy fedeles tepsi és egy dl sör.
Még finomabb ez az étel, ha rászánom a fáradságot és időt, és az egészet a római tálban készítem el: Csülök római tálban.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sertéskaraj szójával és zöldhagymával
Sertéskaraj szójával és zöldhagymával

A karajt tisztítsuk meg a hártyáktól és főzzük kb 15 percet Knorr-kockás vízben. A még forró karajt áztassuk be a szójaszósz felébe és a borba. Süssük át a hús olajon úgy,...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Hagymás sertésszelet – gyorsan elkészül a fincsi ebé
Hagymás sertésszelet – gyorsan elkészül a fincsi ebé

A húst felszeleteljük és átkenjük a fűszerekkel, majd forró olajban mindkét oldalát 5-7 percen át sütjük, ezt követően egy tányérra tesszük. Közben a hagymát és a zellert felvagdos...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Savanyú káposztás-húsos papucs
Savanyú káposztás-húsos papucs

Készítünk egy sima pörköltet a hozzávalókból. A lényeg, hogy minél kevesebb leve maradjon a végén. (Én a töltéskor le is szűrtem.) A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a...

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ferge Éva
Empanadas
Empanadas

. A lisztet egy nagy keverőtálba átszitáljuk. A por élesztőt egy kisebb tálba öntjük és a vízzel elvegyítjük, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk még az olívaolajat, 2-3 csipet sót,...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk