menu

Családireceptkönyv.hu

Csülök Pékné módra


Írta:

Elk. idő: 2,5-4 óra
Adag: 4
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1,5 kg csülök
1,5 kg krumpli
2 fej vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma

bors
zsír (vagy olaj)
1 dl sör (vagy tej)

Elkészítés:


A csülköt akkora darabokra vágom, hogy le tudjam fedni a tepsit. A bőrét késsel becsíkozom. Ezután besózom, borsozom és 3 gerezd péppé nyomott fokhagymával bekenegetem. Állni hagyom félórát-órát. Ezután beleteszem a tepsibe, bőrével lefelé, melléteszem a zsírt, öntök hozzá 1 dl vizet, lefedem, és a 180 fokos sütőbe teszem. Addig sütöm-párolom, míg puha nem lesz. Ez kb. 1,5-2,5 óra, a hús korától függően. (Ha nincs fedeles tepsi, alufóliával is lefedhető, ekkor néha rá kell nézni és esetleg kevés vizet löttyinteni alá, ha szükséges.) Közben egyszer megfordítom a húsokat.
Míg sül, a krumplit meghámozom, hasábokra vágom. A vöröshagymákat 8 felé vágom. Ha már puha a csülök, de van még egy kis leve is, akkor mellé-alá teszem a krumplit, vöröshagymát, és teszek még néhány gerezd fokhagymát is közé. A krumplit is megsózom, ismét ráteszem a fedőt és sütöm kb. negyedórát.
Ezután a fedőt leveszem, lének már nem kell alatta lenni, csak a zsírjának, a csülök bőrét sörrel (vagy tejjel) megkenem, és még kb. 30 perc alatt pirosra pirítom. Közben egyszer-kétszer még megkenegetem a csülökbőrt.
Savanyúsággal tálalom.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ehhez az ételhez leginkább idő szükséges. Van aki előfőzi a csülköt és utána pirítja sütőben, én is próbáltam már így is. De mégiscsak akkor a legfinomabb, ha nem főzzük ki belőle az ízeket előtte, hanem ő maga szépen először remegős puhára, majd kívülről ropogós pirosra sül a sütőben, saját levében, vizezés nélkül. Ehhez azonban sok idő és türelem kell. Így aztán, ha ez van ebédre, akkor már reggel 8-kor nekiállok, hogy 1-kor ehessünk. Mondjuk csinálni vele nem nagyon kell semmit.
Kell még hozzá egy fedeles tepsi és egy dl sör.
Még finomabb ez az étel, ha rászánom a fáradságot és időt, és az egészet a római tálban készítem el: Csülök római tálban.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mézes-mustáros sült oldalas
Mézes-mustáros sült oldalas

A húst megtisztítjuk, és a csontok mellett darabokra vágjuk. A pác hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, és megforgatjuk benne a szárazra törölt husikat, majd 5-6 órára (vagy egy éjsz...

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Almás karaj
Almás karaj

Az almás karajhoz felszeleteltem a húst, kicsit kivertem, só, bors, állt egy kicsit, majd rizslisztbe forgattam és kókuszolajban hirtelen átsütöttem, pirosra mindkét oldalát. 1 nag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rakott káposzta
Rakott káposzta

A káposztát ha szükséges, kimosom, hagymát dinsztelek kevés olajon, és beleteszem a kicsavart káposztát. Babérlevelet, szemes borsot, egy kis vegetát adok hozzá és félpuhára főzöm....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Darált húsos táskák
Darált húsos táskák

A hagymát olajon megdinsztelem beleteszem a darált húst ,tejfölet megfűszerezem és készre főzöm. Beáztatom a zsemléket a vizet jól kinyomkodom belőle és a tűzről levéve a darált...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk