menu

Családireceptkönyv.hu

Majonéz


Írta:

Elk. idő: 10 perc
Adag: 4-6 főre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 tojás sárgája
1 TK fehérbors
1 TK só
1 EK mustár
3 dl olaj
1 EK fehérbor
1 TK citromlé
2 dl tejföl/kefir/joghurt
2 EK csemegeuborkalé
porcukor ízlés szerint

Elkészítés:


A fehérjétől elválasztott sárgákat tegyük keverőtálba és adjuk hozzá a sót, fehérborsot, mustárt és a citromlevet.
Kézi mixerrel dolgozzuk össze és utána - folyamatos keverés mellett, lassan (eleinte szinte csak cseppenként!) kezdjük el hozzácsurgatni az olajat.
Akkor járunk jó úton, ha a folyadék (olaj) hozzáadásától nem folyósabb, hanem egyre keményebb krémet kapunk.
Ízesítsük porcukorral, a csemegeuborka levével és egy kevés fehérborral.
Végül adjuk hozzá a tejfölt (kefirt, joghurtot), hogy lágy, selymes állagot kapjunk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha mégse sikerülne a krémes állagot elérni, akkor se öntsük ki a keveréket, hanem egy újabb tojássárgához olaj helyett ezt a folyadékot csurgassuk hozzá.
A majonéz alapja lehet a tartármártásnak (l. külön), a casino-tojás krémjének, illetve számos, akár saját ötlet alapján készült salátamártásnak.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Borsmártás egyben sült karajhoz
Borsmártás egyben sült karajhoz

Forralva sűríts be a felére 0,5 l marha- vagy csirke alaplevet. 1 ek. olajon és 10 dkg vajon kezdj el párolni 1/4 fej felaprított hagymát. Néhány perc után, amikor a hagyma üvege...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almaszósz
Almaszósz

Az almát megpucoljuk, csutkáját kivágjuk, és felszeleteljük. Lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. Beletesszük a cukrot, fűszereket, és puhá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Maria
Mindent gyógyító mártás
Mindent gyógyító mártás

A petrezselyem a fő alapanyag. Méz-citromlé-almaecet-extra szűz oliva olaj-ujj hagyma-tárkony-édeskömyény-erdei turbolya-sok petrezselyem és kakukkfű. Mixer tálba belerakjuk az...

Elkészítési idő: 1/2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Eva
Paradicsomlekvar
Paradicsomlekvar

A paradicsomokat meghámozzuk: gömbölyű felükön keresztet vágunk a héjukon, majd néhány másodpercre forró vízbe tesszük, héja így könnyen lehúzható. Csumáját eltávolítjuk, magját és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk