Családireceptkönyv.hu

Wurzelbrot (gyökérkenyér)


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 2x30 cm hosszú
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt átszitálva
2,5 dkg friss élesztő, vagy szárított élesztő (7 g)
2 TK só
3 dl langyos víz
1 MK cukor

Elkészítés:


A friss vagy szárított élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet a sóval és a felfutatott élesztővel összedagasztjuk (ha van saját kovászunk, adjuk hozzá).
Akkor jó, ha lágy, kicsit folyós tésztát kapunk.
Hagyjuk fél órát kelni, utána borítsuk ki lisztes gyúródeszkára, akol liszttel gazdagon megszórva húzzuk baguette hosszúságúra.
Vágjuk félbe és a két 30 cm-es darabot csavarjuk meg párszor úgy, mintha rongyot csavarnánk ki. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy sütőpapírral letakart rácsra és hagyjuk még kb. fél órát kelni.
A hideg sütő aljába tegyünk egy jénai tálba kb. 2-3 dl vizet, rakjuk a sütőbe a kenyereket és 220 fokra állítva indítsuk a sütést. 30-40 perc alatt készre sütjük a kenyereket.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha kb. 20 perc után leállítjuk a sütést, akkor a félkész gyökérkenyerek kihűlés után lefagyaszthatók. Így a fagyasztóból kivett kenyerek 20 perc alatt, kb 170 fokon készre süthetők.
Ízlés szerint rakhatunk a tésztába szárított paradicsomot vagy olívabogyót.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar vajas toast kenyér
vajas toast kenyér

Szép jó napot! Kenyérliszt v sima? Kezelés Tetszik · Válasz · 15 perce Magdi Varga-Rauchbauer Magdi Varga-Rauchbauer Igen, csak a tetejét kell jó alaposan bespriccelni. Aztán h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anikó
201.Fehér kenyér, jénaiban sütve
201.Fehér kenyér, jénaiban sütve

Estétől- reggelid 13-16 óra. Gépi dagasztás után 10 perc pihi, majd kézzel átdolgoztam. 1 óra kelesztés következett, aztán formázás, jénaiba téve ismételt kelesztés (ujjpróba)...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Lepénykenyér (Limara)
Lepénykenyér (Limara)

A hozzávalókból bedagasztom a kenyértésztát. Lehet géppel, vagy akár kézzel is. Pizzatészta keménységűnek kell lennie. Letakarom és kb. 30 percig pihenni hagyom. Ezután 6-8 darabba...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Egyszemélyes bagettek
Egyszemélyes bagettek

Az elesztot es a cukrot egy keverotalba szorjuk, hozzaontunk egy keves vizet, jol elkeverjuk es felfuttatjuk. Hozzaadjuk a lisztet, a sot, a vajat es fokozatosan a maradek lang...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk