50 dkg liszt átszitálva
2,5 dkg friss élesztő, vagy szárított élesztő (7 g)
2 TK só
3 dl langyos víz
1 MK cukor
A friss vagy szárított élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet a sóval és a felfutatott élesztővel összedagasztjuk (ha van saját kovászunk, adjuk hozzá).
Akkor jó, ha lágy, kicsit folyós tésztát kapunk.
Hagyjuk fél órát kelni, utána borítsuk ki lisztes gyúródeszkára, akol liszttel gazdagon megszórva húzzuk baguette hosszúságúra.
Vágjuk félbe és a két 30 cm-es darabot csavarjuk meg párszor úgy, mintha rongyot csavarnánk ki. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy sütőpapírral letakart rácsra és hagyjuk még kb. fél órát kelni.
A hideg sütő aljába tegyünk egy jénai tálba kb. 2-3 dl vizet, rakjuk a sütőbe a kenyereket és 220 fokra állítva indítsuk a sütést. 30-40 perc alatt készre sütjük a kenyereket.
Ha kb. 20 perc után leállítjuk a sütést, akkor a félkész gyökérkenyerek kihűlés után lefagyaszthatók. Így a fagyasztóból kivett kenyerek 20 perc alatt, kb 170 fokon készre süthetők.
Ízlés szerint rakhatunk a tésztába szárított paradicsomot vagy olívabogyót.
A liszt kivételével az összes többi hozzávalót a keverőtálba tesszük, majd összekeverjük, majd lisztet adunk hozzá, és puha kézhez nem ragadó tésztát készítünk, egy órát pihentetj...
Elkészítési idő:6 tojást üss fel, és tedd a sütőedénybe 4 púpozott evőkanál napraforgó maglisztet /pelletet/ (10-12 dkg) szórj szintén az edénybe Egy egy késhegynyi sót, továbbá egy evőkanál zsí...
Elkészítési idő:A kovászos kenyérhez szükség van egy jó érett kovászra, ami télen max. 10-12, nyáron akár 5-6 órával korábban lett megetetve. Szép buborékos és magasra emelkedett, akkor lehet vele...
Elkészítési idő: