Családireceptkönyv.hu

Wurzelbrot (gyökérkenyér)


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 2x30 cm hosszú
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt átszitálva
2,5 dkg friss élesztő, vagy szárított élesztő (7 g)
2 TK só
3 dl langyos víz
1 MK cukor

Elkészítés:


A friss vagy szárított élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet a sóval és a felfutatott élesztővel összedagasztjuk (ha van saját kovászunk, adjuk hozzá).
Akkor jó, ha lágy, kicsit folyós tésztát kapunk.
Hagyjuk fél órát kelni, utána borítsuk ki lisztes gyúródeszkára, akol liszttel gazdagon megszórva húzzuk baguette hosszúságúra.
Vágjuk félbe és a két 30 cm-es darabot csavarjuk meg párszor úgy, mintha rongyot csavarnánk ki. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy sütőpapírral letakart rácsra és hagyjuk még kb. fél órát kelni.
A hideg sütő aljába tegyünk egy jénai tálba kb. 2-3 dl vizet, rakjuk a sütőbe a kenyereket és 220 fokra állítva indítsuk a sütést. 30-40 perc alatt készre sütjük a kenyereket.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha kb. 20 perc után leállítjuk a sütést, akkor a félkész gyökérkenyerek kihűlés után lefagyaszthatók. Így a fagyasztóból kivett kenyerek 20 perc alatt, kb 170 fokon készre süthetők.
Ízlés szerint rakhatunk a tésztába szárított paradicsomot vagy olívabogyót.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Detty
Tósztkenyér
Tósztkenyér

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót belemérjük a dagasztógép üstjébe, vagy ha kézzel dagasztjuk egy nagy tálba. Ráöntjük a folyékony adalékokat és kb. 10 percig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Húsvéti kenyér
Húsvéti kenyér

1. A lisztet egy tálba szitálom és a közepébe egy mélyedést csinálok. 2. A langyos tejet elkeverem a szétmorzsolt élesztővel és a cukorral, majd a mélyedésbe öntöm. 3. Megs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Fehér kenyér kenyérsütő gépben
Fehér kenyér kenyérsütő gépben

1. A hozzávalókat a megadott sorrendben tedd a kenyérsütő gép edényébe. 2. Először a langyos vizet öntsd a tartályba. 3. Locsold hozzá az olajat és az ecetet is. 4. Szó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Krumplis cipó
Krumplis cipó

Tiborné Biró A recept:előtészta 15 dkg liszt,1dkg. élesztőkevés cukor annyi víz, hogy nokedli állagú tészta legyen. A konyhapulton hagyom reggelig. Este keverem.Reggel 25dkg BL 55...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk