Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Wurzelbrot (gyökérkenyér)


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 2x30 cm hosszú
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt átszitálva
2,5 dkg friss élesztő, vagy szárított élesztő (7 g)
2 TK só
3 dl langyos víz
1 MK cukor

Elkészítés:


A friss vagy szárított élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet a sóval és a felfutatott élesztővel összedagasztjuk (ha van saját kovászunk, adjuk hozzá).
Akkor jó, ha lágy, kicsit folyós tésztát kapunk.
Hagyjuk fél órát kelni, utána borítsuk ki lisztes gyúródeszkára, akol liszttel gazdagon megszórva húzzuk baguette hosszúságúra.
Vágjuk félbe és a két 30 cm-es darabot csavarjuk meg párszor úgy, mintha rongyot csavarnánk ki. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy sütőpapírral letakart rácsra és hagyjuk még kb. fél órát kelni.
A hideg sütő aljába tegyünk egy jénai tálba kb. 2-3 dl vizet, rakjuk a sütőbe a kenyereket és 220 fokra állítva indítsuk a sütést. 30-40 perc alatt készre sütjük a kenyereket.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha kb. 20 perc után leállítjuk a sütést, akkor a félkész gyökérkenyerek kihűlés után lefagyaszthatók. Így a fagyasztóból kivett kenyerek 20 perc alatt, kb 170 fokon készre süthetők.
Ízlés szerint rakhatunk a tésztába szárított paradicsomot vagy olívabogyót.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
30 perces finom puha meleg kifli!
30 perces finom puha meleg kifli!

A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztő...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Pane Siciliano - Szicíliai kenyér
Pane Siciliano - Szicíliai kenyér

A kenyér sütés előtte való este elkészítettem az öreg tésztát. Egy tálban összekevertem az átszitált lisztet a sóval. A lisztbe belemorzsoltam az élesztőt, megszórtam cukorral. H...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Brigitta
Ír Szódás Kenyér
Ír Szódás Kenyér

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával. Csinálunk egy krátert a liszt közepébe, beleöntjük az írót, és gyorsan összegyúrjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Karfiolkenyér
Karfiolkenyér

Szedd rózsáira a karfiolt és mosd meg. Forralj egy lábosban vizet és a forrásban lévő vízhez dobd hozzá a karfiolt. Főzd kb. 1 percig. Öntsd le róla vizet és a megfőtt karfiolt d...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk