- 1 csésze langyos tej
- 1 csésze langyos víz
- 5 dkg puha vaj/margarin
- 4 tk. só
- 1 ek. méz vagy 2 tk. cukor
- 6 csésze kenyérliszt
- 10g szárított élesztő vagy 3-4 dkg nyers élesztő
- fél csomag sütőpor
- szezámmag/lenmag/napraforgómag ízlés szerint
A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe teszem és kelesztő-dagasztó programmal elkészítem a tésztát. (Ha nincs kenyérsütő gépünk, a hagyományos módon elkészítjük: az élesztőt a cukros-langyos teljben felfuttatjuk, és a töbihez keverve összegyűrjuk, majd egy órán át meleg helyen letakarva kelesztjük.)
A sütőt előmelegítem 200 fokra.
A megkelt tésztát két cipóba veszem, egyenként kb. fél centi vastag korongot nyújtok belőlük, 8-8 cikkre vágom, a cikkeket a szélesebbik felétől kezdve a csúcsa felé feltekerem. Még fél órát kelesztem a kifliket, ezután megkenem a tetejüket tejjel/tojássárgájával és megszórom durva sóval/köménymaggal.
Az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
A forró kifliket egy rácsra teszem és hagyom kihűlni.
A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig.( Először 2d vízbe belemorzsolom az élesztőt, beleöntöm a folyékony elemeket és a cukrot, rákanalazom a lisztet, majd a sót. Amikor nagyjábó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Ezt a többi hozzávalóval együtt (az újhagymát felkarikázva), csomómentesre kavarjuk, az olajat már csak a vége fele adjuk hozzá. S...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés langyos-meleg cukros vízben csak elkeverjük . Nem kell felfuttatni ! Ha fagyasztott élesztőt használunk akkor azt fagyottan keverjük a langyos-meleg cukros vízh...
Elkészítési idő: 1.5 óra Nehézség: KönnyűA sajtot lereszeljük, vagy ha szeleteltet vásárolunk, összekockázzuk. Az újhagymát felkarikázzuk, majd apró darabokra vágjuk. Egy kisebb tálba belekanalazzuk a vajkrémet, sózzuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes