Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Óriás töltött káposzta


Írta:

Elk. idő: 3 h
Adag: 6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


40 dkg nyers füstölt oldalas, 1,5 kg savanyú káposzta, 15 dkg húsos császárszalonna, 2-3 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
A töltelékhez:
15 dkg rizs, só, 70 dkg sertéscomb vagy -lapocka, fél fej vöröshagyma vagy 1 kiskanál vöröshagymakrém, 2 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors vagy fél kiskanál csípős Piros Arany, fél evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, 1 tojás, 1 kb. 25 dkg-os szál házi füstölt kolbász, 4-5 vékony szelet húsos mangalicaszalonna, 4 nagy vagy 8 kisebb savanyúkáposzta-levél
A tálaláshoz:
tejföl

Elkészítés:


1. A füstölt oldalast néhány órára hideg vízbe áztatjuk. A töltelékhez egy kis lábasban 2,75 deci vizet felforralunk, csipetnyit megsózzuk, a megmosott rizst beleöntjük, és lefödve, kis lángon megpároljuk, de az sem baj, ha nem puhul meg teljesen (főzhetjük a szárzatésztákhoz hasonlóan bő vízben is). A húst ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és egy serpenyőben az olajban, közepes lángon kevergetve 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk – a hagymakrémeket nem kell olajon megfuttatni. Egy kicsit hűlni hagyjuk, azután a húshoz adjuk a kihűlt rizzsel együtt. Megsózzuk – nagyjából 1 kiskanálnyi kell hozzá –, megborsozzuk vagy Piros Arannyal tüzesítjük, a pirospaprikával megszórjuk, esetleg kerülhet bele egy kevés majoránna is. A tojást hozzáadva jól összegyúrjuk. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, szalonnaszeletekkel körbetekerjük.
2. A káposztalevelek közepén van egy vastag ér, ezt elvékonyítjuk. Ezután a leveleket egymás mellé rakjuk úgy, hogy éppen csak egy kicsit takarják egymást (ha kicsik a levelek, akkor a másik négy levelet mögé rakjuk úgy, hogy kb. egyharmadnyira takarja az alsó leveleket). A húsos töltelék felét az alsó leveleken elsimítjuk, majd a szalonnába tekert kolbászt hosszában a közepére fektetjük. A többi húsos masszával befedjük. A leveleket mindkét oldalról egy kicsit a töltelékre hajtjuk, hogy ne nyíljanak majd szét,
azután föltekerjük. Spárgával körbekötözzük. Ha kimaradna a töltelékből, azt gombócozzuk, így adjuk majd a káposztához.
3. Ha az aprókáposzta túl savanyú lenne, kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. Néhány vékony szalonnaszeletet egy lábas aljára rakunk; ez megvédi a káposztát is meg a készítőjét is a leégéstől. Ráterítjük az aprókáposzta harmadát. Zúzott fokhagymával, pirospaprikával, majoránnával és csípős paprikakrémmel fűszerezzük. Eligazgatjuk rajta az áztatásból kivett, leöblített és feldarabolt füstölt oldalast. Beterítjük egyharmadnyi káposztával, ugyanúgy megfűszerezzük, mint az előbb, majd rárakjuk az óriás tölteléket. A maradék káposztával befedjük, megfűszerezzük, közben közécsempésszük a maradék húsos szalonnát. Kb. 1 liternyi vizet öntünk alá, lefedjük, és kis
lángon kb. 2 órán át főzzük.
4. Tálaláskor az óriási tölteléket vágódeszkára emeljük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a tányérokra halmozott aprókáposztára fektetjük. A tejföllel és puha kenyérrel, megfelelően behűtött fehérbor kíséretében tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Jó tanács:

– Ugyanígy készíthetjük bográcsban is.

Egy adag: 975 kcal

Óriás töltött káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Jolánka
Göngyölt karaj krémsajtos töltelékkel
Göngyölt karaj krémsajtos töltelékkel

A hegyes erős paprikát és a szalonnát apróra vágjuk. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, megszórjuk a chili pehellyel és a grill fűszerrel.A karajszeleteket megkenjük a krémsa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Imre
Lecsós szelet rizzsel
Lecsós szelet rizzsel

A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Ezután hagyjuk legalább fél órát állni, hogy az ízek átjárják. A császárszalonnát vágjuk fel ízlés szerin...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Egybesült sertés tarja
Egybesült sertés tarja

A húst előző nap előkészítem. A tarját egy vágódeszkára fektetem. 5-6 gerezd fokhagymával és a szalonnával körbespékelem a húst. Körben megszórom a fűszerkeverékkel, alaposan beled...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Magdi mama
Húsgombóc paradicsommártáshoz
Húsgombóc paradicsommártáshoz

A hozzávalókat összekeverjük. / rizst is szárazon/ Kicsit pihentetem és forróvízben kifőzöm. A főzőlét felhasználom a mártáshoz

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk