50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 17 dkg kandírozott aszalt gyümölcs, 15 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, 8 dkg mandula, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 3 ml rum, 1 narancs lereszelt héja, 1 citrom lereszelt héja, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1/4 kávéskanál szerecsendió, csipet só
A tetejére:
7,5 dkg vaj, 7,5 dkg porcukor
A mazsolát áztasd rumba, a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát darabold nagyon apróra. A tejet keverd össze a porcukorral, majd morzsold bele az élesztőt, és öt-tíz percre rakd meleg helyre. A lisztet tedd egy nagyobb tálba, és vegyítsd a sóval. A vajat olvaszd meg, de ügyelj, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfut, tehát jócskán megnő a térfogata, add hozzá a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, a narancs és a citrom reszelt héját. Alaposan keverd össze, majd öntsd a liszthez.
A tésztát gyúrd össze 10-15 perc alatt. Ha kész, tedd hozzá a lecsöpögtetett mazsolát, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket. Ismét alaposan dolgozd meg, majd takard le, és meleg helyen körülbelül másfél óra alatt keleszd a duplájára.
Pihentetés után a tésztát gyúrd át laza mozdulatokkal, és nyújts belőle 30 centi hosszú, elkeskenyedő végű rudat. A közepét nyújtófával vékonyítsd el. Az egyik gömbölyded szélét hajtsd rá, és fektesd a mélyedésbe. Mindkét hosszanti oldalát nyomkodd be a kezeddel, és formázz gerincet a stollen tetején. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlemezre, és 15 percen át keleszd.
Ezt követően helyezd 175 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül 50 perc alatt süsd készre. A kalács tetejét még forrón kend meg az olvasztott vajjal, illetve vastagon szórd meg porcukorral. Ha kihűl, csomagold fóliába, majd tedd hűvös helyre.
Elkészítés: 30 perc, pihentetés: 100 perc, sütés: 50 perc
a hagyományos burgonyás alaphoz különféle izgalmas hozzávalókat és fűszereket, de akár magát a krumplit is lecserélhetjük zöldségekre vagy például az őszi-téli szezonban édesburgon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat keményre főzzük.(forrástól számított 10 perc alatt) A vajat habosra keverjük. A tojásokat megpucoljuk és az aljukat levágjuk, a sárgájukat kiszedjük. Amikor a sárgáj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemelleket felszeleteljük, átmossuk és két folpack között kiklopfoljuk, hogy a hús rostjai fellazuljanak. Esetleg nagyon enyhén a húsokat klopfolás után meg lehet sózni, ha v...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA 6 db tojást keményre főzzük, hideg vízben kihűtjük, megpucoljuk. A csirkemellfilét kis kockákra vágjuk, aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tojásfehérjét, tejszínt, sót, frissen ő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű