menu

Családireceptkönyv.hu

Színes, illatos stollen házilag


Írta:

Adag: 12 szelet
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 17 dkg kandírozott aszalt gyümölcs, 15 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, 8 dkg mandula, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 3 ml rum, 1 narancs lereszelt héja, 1 citrom lereszelt héja, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1/4 kávéskanál szerecsendió, csipet só

A tetejére:
7,5 dkg vaj, 7,5 dkg porcukor

Elkészítés:


A mazsolát áztasd rumba, a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát darabold nagyon apróra. A tejet keverd össze a porcukorral, majd morzsold bele az élesztőt, és öt-tíz percre rakd meleg helyre. A lisztet tedd egy nagyobb tálba, és vegyítsd a sóval. A vajat olvaszd meg, de ügyelj, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfut, tehát jócskán megnő a térfogata, add hozzá a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, a narancs és a citrom reszelt héját. Alaposan keverd össze, majd öntsd a liszthez.
A tésztát gyúrd össze 10-15 perc alatt. Ha kész, tedd hozzá a lecsöpögtetett mazsolát, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket. Ismét alaposan dolgozd meg, majd takard le, és meleg helyen körülbelül másfél óra alatt keleszd a duplájára.
Pihentetés után a tésztát gyúrd át laza mozdulatokkal, és nyújts belőle 30 centi hosszú, elkeskenyedő végű rudat. A közepét nyújtófával vékonyítsd el. Az egyik gömbölyded szélét hajtsd rá, és fektesd a mélyedésbe. Mindkét hosszanti oldalát nyomkodd be a kezeddel, és formázz gerincet a stollen tetején. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlemezre, és 15 percen át keleszd.
Ezt követően helyezd 175 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül 50 perc alatt süsd készre. A kalács tetejét még forrón kend meg az olvasztott vajjal, illetve vastagon szórd meg porcukorral. Ha kihűl, csomagold fóliába, majd tedd hűvös helyre.

Trükkök, tippek, praktikák:


Elkészítés: 30 perc, pihentetés: 100 perc, sütés: 50 perc

Színes, illatos stollen házilag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Tócsni változatok
Tócsni változatok

a hagyományos burgonyás alaphoz különféle izgalmas hozzávalókat és fűszereket, de akár magát a krumplit is lecserélhetjük zöldségekre vagy például az őszi-téli szezonban édesburgon...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ani
Kaszinótojás
Kaszinótojás

A tojásokat keményre főzzük.(forrástól számított 10 perc alatt) A vajat habosra keverjük. A tojásokat megpucoljuk és az aljukat levágjuk, a sárgájukat kiszedjük. Amikor a sárgáj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar A rántott hús készítés fortélyai (Sok év tapasztalat
A rántott hús készítés fortélyai (Sok év tapasztalat

A csirkemelleket felszeleteljük, átmossuk és két folpack között kiklopfoljuk, hogy a hús rostjai fellazuljanak. Esetleg nagyon enyhén a húsokat klopfolás után meg lehet sózni, ha v...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Húsvéti pástétom
Húsvéti pástétom

A 6 db tojást keményre főzzük, hideg vízben kihűtjük, megpucoljuk. A csirkemellfilét kis kockákra vágjuk, aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tojásfehérjét, tejszínt, sót, frissen ő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk