1 kg liszt,
i>8 tojás sárgája (szoba hőmérsékletű legyen),
50 g élesztő,
500 ml tej,
rumaroma,
vaníliaaroma,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál reszelt citrom és narancshéj,
300 g cukor,
200 g vaj,
1 kiskanál só,
10 dkg mazsola (kihagyható).
A töltelék hozzávalói:
250 g pirított és ledarált dióbél,
8 tojás fehérjéből vert hab,
rumaroma,
3 evőkanál kakaó,
300 g cukor.
A kalács lekenéséhez:
4-5 evőkanál tejjel elkeverve 1 tojás, a kalács lekenéséhez
Tegyünk egy bögre meleg tejbe 3 evőkanál lisztet, hagyjuk hűlni majd adjuk hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot, keverjük össze és hagyjuk kelni meleg helyen amíg a duplájára nő. Egy mélyebb tálban kavarjuk habosra a tojás sárgáját a cukorral majd adjuk hozzá a sót, az olajat, az aromákat, a reszelt citrom és narancshéját és 100 g olvasztott vajat. A duplájára nőtt kovászt is öntsük hozzá, majd a meleg tejet és a lisztet lassanként adjuk hozzá, és kezdjük el dagasztani. Akkor jó a kalács tésztája amikor már nem ragad a kezünkhöz. Tetszés szerint adhatunk a tésztához mazsolát. Amikor bedagasztottuk adjuk hozzá a megmaradt 100 g olvasztott vajat és hajtsuk össze a tésztát úgy, hogy járja a levegő ameddig beissza a vajat, majd takarjuk le egy konyhakendővel és hagyjuk kelni 50-60 percet.
Közben készítsük el a tölteléket és melegítsük be a sütőt. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel habosra, adjuk hozzá a kakaót, majd tegyük bele a rumaromát és a diót, keverjük össze és hagyjuk állni. Amikor a kalács tésztája kellőképpen megkelt osszuk négy egyenlő részre, majd olajjal lekent nyújtótáblán a kezünkkel nyújtsuk az elvágott részeket akkorára, hogy elférjenek a tepsiben. Töltsük meg mindegyik darabot, tekerjük fel és tegyük bele a vajjal kikent és sütőpapírral kibélelt tepsibe. Csinálhatjuk úgy is, hogy két megtöltött rudat összetekerünk, így fonott kalácsot kapunk.
Kenjük le a kalácsokat a felvert tojással, amit összekevertünk 5 evőkanál tejjel, szórjunk cukrot mindegyik kalács tetejére és hagyjuk kelni 20-30 percet. A megkelt kalácsokat tegyük a sütőbe és süssük 45-50 percet.
Figyelem: Ne dagasszunk hideg liszttel, a liszt és a többi hozzávaló szoba hőmérsékletű kell legyen.
Figyelem: Ne dagasszunk hideg liszttel, a liszt és a többi hozzávaló szoba hőmérsékletű kell legye
Način pripreme: Od navedene količine mlakog mleka odvojiti 4-5 kašika, staviti kvasac sa kašičicom šećera i pustiti da nadođe. Umutiti puter, dodati mleko sa kvascem, staviti so,...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KözepesAz élesztőt beleszórjuk a cukros, langyos tejbe és hagyjuk felfutni. A vajat felolvasztjuk és kihűtjük. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a langyos vizet, az olvasztott v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt tésztát gyúrunk. Ezután kb. 30-40 percet kelesztjük. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. ( az a...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát kivájjuk, majd lereszeljük. Ízesítjük cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Félre tesszük, míg levet ereszt. A tésztához a tejet meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű