menu

Családireceptkönyv.hu

A világ legfinomabb kalácsa!


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt,
i>8 tojás sárgája (szoba hőmérsékletű legyen),
50 g élesztő,
500 ml tej,
rumaroma,
vaníliaaroma,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál reszelt citrom és narancshéj,
300 g cukor,
200 g vaj,
1 kiskanál só,
10 dkg mazsola (kihagyható).
A töltelék hozzávalói:

250 g pirított és ledarált dióbél,
8 tojás fehérjéből vert hab,
rumaroma,
3 evőkanál kakaó,
300 g cukor.
A kalács lekenéséhez:

4-5 evőkanál tejjel elkeverve 1 tojás, a kalács lekenéséhez

Elkészítés:


Tegyünk egy bögre meleg tejbe 3 evőkanál lisztet, hagyjuk hűlni majd adjuk hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot, keverjük össze és hagyjuk kelni meleg helyen amíg a duplájára nő. Egy mélyebb tálban kavarjuk habosra a tojás sárgáját a cukorral majd adjuk hozzá a sót, az olajat, az aromákat, a reszelt citrom és narancshéját és 100 g olvasztott vajat. A duplájára nőtt kovászt is öntsük hozzá, majd a meleg tejet és a lisztet lassanként adjuk hozzá, és kezdjük el dagasztani. Akkor jó a kalács tésztája amikor már nem ragad a kezünkhöz. Tetszés szerint adhatunk a tésztához mazsolát. Amikor bedagasztottuk adjuk hozzá a megmaradt 100 g olvasztott vajat és hajtsuk össze a tésztát úgy, hogy járja a levegő ameddig beissza a vajat, majd takarjuk le egy konyhakendővel és hagyjuk kelni 50-60 percet.

Közben készítsük el a tölteléket és melegítsük be a sütőt. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel habosra, adjuk hozzá a kakaót, majd tegyük bele a rumaromát és a diót, keverjük össze és hagyjuk állni. Amikor a kalács tésztája kellőképpen megkelt osszuk négy egyenlő részre, majd olajjal lekent nyújtótáblán a kezünkkel nyújtsuk az elvágott részeket akkorára, hogy elférjenek a tepsiben. Töltsük meg mindegyik darabot, tekerjük fel és tegyük bele a vajjal kikent és sütőpapírral kibélelt tepsibe. Csinálhatjuk úgy is, hogy két megtöltött rudat összetekerünk, így fonott kalácsot kapunk.

Kenjük le a kalácsokat a felvert tojással, amit összekevertünk 5 evőkanál tejjel, szórjunk cukrot mindegyik kalács tetejére és hagyjuk kelni 20-30 percet. A megkelt kalácsokat tegyük a sütőbe és süssük 45-50 percet.

Figyelem: Ne dagasszunk hideg liszttel, a liszt és a többi hozzávaló szoba hőmérsékletű kell legyen.

Trükkök, tippek, praktikák:


Figyelem: Ne dagasszunk hideg liszttel, a liszt és a többi hozzávaló szoba hőmérsékletű kell legye

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Foszlós kalács tk lisztből (Limara)
Foszlós kalács tk lisztből (Limara)

A vaj és a mazsola kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe készítettem. A dagasztás programot indítottam el. Az utolsó percekben adtam hozzá az olvasztott vajat és a mazsolát....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kalács
Kalács

A hozzávalókat összekeverem,a végén felolvasztva hozzá adom a vajat. Kelni hagyom kb 45percig. 150 fokon sütöm 30 percig.

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Kakaós foszlós kalács,másként
Kakaós foszlós kalács,másként

A tésztát mikor össze dolgoztuk jól, akkor 30 percre félre tesszük kelni . Amikor duplájára nőtt elvágjuk 6 egyenlő részre ki nyújtjuk és megkenjük a masszával feltekerjük és meg i...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Meggyes mákos kalács
Meggyes mákos kalács

A mákot állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki teljesen. A meggybefőttet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. (jól csepegtess...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk