4 kg. darálthús,
2 db. közepes fej savanyú káposzta,
2 kg. apró savanyú káposzta,
60 dkg. rizs,
lapocka,
füstölt oldalas,
fokhagymagerezd,
pirospaprika ,
só ízlés szerint,
bors ízlés szerint,
kömény őrölt, ízlés szerint,
2 db. tojás,
vöröshagyma.
A káposztát, " ha igényli" kicsit leöblítjük, hogy ne legyen túl savanyú.
Közben elkészítjük a tölteléket: a darált húsokat elkeverjük a megtisztított rizzsel, fűszerekkel, kevés pirospaprikával, tört fokhagymával.
Megtöltjük a káposztaleveleket. A káposztalevelet a tenyerünkbe helyezzük, a másik kezünkkel egy gombócnyi tölteléket teszünk a levélre, majd feltekerjük, a végeit ujjunkkal óvatosan benyomkodjuk.
Egy nagy lábasba egy sor apró káposztát teszünk, amit előzőleg kicsavartunk, majd egy sor megtöltött káposztalevelet. Tetejére tesszük a darabokra vágott oldalast. Folytatjuk a rétegezést felülre apró káposzta kerül.
Felöntjük vízzel annyira, hogy éppen hogy ellepje a gombócokat, majd feltesszük főni. Mindig csak annyi víz legyen rajta, hogy oda ne égjen. Kb. 3 órán át lassú tűzön főzzük.
Mielőtt teljesen megfőtt, elkészítjük a rántást. Rántás: egy kis edényben felforrósítunk zsírt,amin apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk majd lisztet csomómentesen elkeverünk benne, aranysárgára pirítjuk, majd beleteszünk piros fűszerpaprikát. A rántást a káposztára öntjük. Az edényt fülénél fogva mozgatva eloszlatjuk a rántást, összeforraljuk.
Főzés közben ne keverjük, csak rázogassuk a káposztát.
Ízlés szerint tálalhatjuk tejföllel is. Ebből az adagból 42 db takart lett.
Jó étvágyat kívánok!
A diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet egy lábasban, közben jól elkeverjük benne a cukrot. Majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az előzőleg megmosott és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkét mosd meg, vágd kis szeletekre. A zabpelyhet daráld le. Keverd a joghurtba a sót, a borsot, és nyomd bele a fokhagymát. A húst forgasd a joghurtos keverékbe. Az sem baj, h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűRakjuk a száraz gyümölcsöt, a cseresznyét, a kandírozott és reszelt citrushéjakat egy nagy tálba az almával, a sárgarépával és a mandulával együtt. Adjuk hozzá a marhafaggyút, és k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hús szeleteket,kevés vízben megpárolom.Teszek kevés olajat,sót,borsot,kicsi fokhagymaport,vegetát és egy póréhagymát karikázok alá. Többször megforgatom,lesütöm,kicsi pirospaprik...
Elkészítési idő: Fél óra Nehézség: Könnyű