4 kg. darálthús,
2 db. közepes fej savanyú káposzta,
2 kg. apró savanyú káposzta,
60 dkg. rizs,
lapocka,
füstölt oldalas,
fokhagymagerezd,
pirospaprika ,
só ízlés szerint,
bors ízlés szerint,
kömény őrölt, ízlés szerint,
2 db. tojás,
vöröshagyma.
A káposztát, " ha igényli" kicsit leöblítjük, hogy ne legyen túl savanyú.
Közben elkészítjük a tölteléket: a darált húsokat elkeverjük a megtisztított rizzsel, fűszerekkel, kevés pirospaprikával, tört fokhagymával.
Megtöltjük a káposztaleveleket. A káposztalevelet a tenyerünkbe helyezzük, a másik kezünkkel egy gombócnyi tölteléket teszünk a levélre, majd feltekerjük, a végeit ujjunkkal óvatosan benyomkodjuk.
Egy nagy lábasba egy sor apró káposztát teszünk, amit előzőleg kicsavartunk, majd egy sor megtöltött káposztalevelet. Tetejére tesszük a darabokra vágott oldalast. Folytatjuk a rétegezést felülre apró káposzta kerül.
Felöntjük vízzel annyira, hogy éppen hogy ellepje a gombócokat, majd feltesszük főni. Mindig csak annyi víz legyen rajta, hogy oda ne égjen. Kb. 3 órán át lassú tűzön főzzük.
Mielőtt teljesen megfőtt, elkészítjük a rántást. Rántás: egy kis edényben felforrósítunk zsírt,amin apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk majd lisztet csomómentesen elkeverünk benne, aranysárgára pirítjuk, majd beleteszünk piros fűszerpaprikát. A rántást a káposztára öntjük. Az edényt fülénél fogva mozgatva eloszlatjuk a rántást, összeforraljuk.
Főzés közben ne keverjük, csak rázogassuk a káposztát.
Ízlés szerint tálalhatjuk tejföllel is. Ebből az adagból 42 db takart lett.
Jó étvágyat kívánok!
Amíg az élesztő a langyos cukros vízben felfut, keverd össze a lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és az olajjal. Utána keverd bele a felfutott élesztőt és még annyi vizet, ame...
Elkészítési idő: kb 1 ó. Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Alacsony lángon, vajon pirítsuk le a hagymát, fokhagymát, petrezselymet. Ezután egy tálba keverjük össze a hagymás alapot az őrült hússa...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: KönnyűMegmossuk a rizst, hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját. Óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a töltelé...
Elkészítési idő: 1,5óra Nehézség: Közepesárom deci vízben felrakjuk főni a fahéjat a csillagánizzsal, egy csipet sóval meg a naranccsal. Forraljuk egy kicsit, majd kidobjuk belőle a gyümölcsöt és a fűszereket. A forró léh...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű