Családireceptkönyv.hu

Kovászos fonott kalács Mező Éva


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Kovászos fonott kalács
Írta:Ihász Józsefné
Hozzávalók:

Édes fehér kovász (50%) 81g
Langyos tej 103g
Pásztói finomliszt BL55 270g
Cukor 32g
Tojás 1db
Szobahőmérsékletű vaj 38g
Vanília – ½ rúd kikapart belseje vagy 1 mokkáskanál vanília kivonat vagy 9g vaníliáscukor
Fél citrom héja
Fél narancs héja
Himalaya só 7g

A kovászt elkeverjük a langyos tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a tojást, valamint a vaníliát, a citrom- és narancshéjat és összedagasztjuk.
Utána adjuk hozzá a sót. Ezt követi a vaj, amit több (4-5) részletben, részenként szépen simára dagasztva adagolunk hozzá a tésztához.
Szép sima, feszes tésztát kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és másfél órán át 30 percenként meghajtogatjuk. Itt vagy a szobahőmérsékletet vagy a hűtőt választjuk a továbbiakban.
Szobában hőmérséklettől függően további 0,5-1,5 órát hagyjuk a pulton, míg a tészta kb. a másfélszeresére nem dagad.
Hűtőben 8-10 órát hagyhatjuk, míg ugyanez a növekedés bekövetkezik. Tehát elkészíthetjük este a tésztát és reggel már formázhatjuk.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk (kimérve), és megfonjuk, majd sütőpapírra helyezzük és nejlonnal letakarjuk.
A kelesztés idejét nehéz meghatározni. Nem kell megijedni, akár 5 órába is beletelhet, mire a kétszeresére nő, ez függ a hőmérséklettől és nyilván attól is, hogy szobában vagy hűtőben érleltük a tésztát.
Amikor elérte a kétszeres méretet, megkenjük a tetejét tojással és hagyjuk, hogy megszáradjon. Ekkor már nem kell a nejlon a tetejére, mert csak beleragadna. Megszórhatjuk mandulaszeletekkel vagy meghempergethetjük mákban vagy szezámmagban.
Utána mehet a sütőbe, 190 fokon, gőz nélkül sütjük 35 percig. Miután kivettük a sütőből, rácson hűtjük

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Fűszeres mazsolás buci - húsvétra (Stahl)
Fűszeres mazsolás buci - húsvétra (Stahl)

1 A tésztához a lisztet, a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a fűszereket egy nagy keverőtálba szórjuk, és fakanállal alaposan összekeverjük. Hozzáöntjük a langyos tejet, ráü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Fonott kalács
Fonott kalács

Ez a mennyiség egy nagy vagy két normál méretű kalácshoz elég. A száraz hozzávalókat összekeverem majd a nedves hozzávalókkal összedolgozom. A végén adom bele a lágy vajat. Alap...

Elkészítési idő: 2 óra +
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fitness fonott kalács
Fitness fonott kalács

A tej felében az élesztőt felfuttatjuk méz hozzáadásával, majd a többi hozzávalót összekeverjük és megdagasztjuk. Ezután 25 percig kelesztjük. 2. Ha megkelt 3 felé osztjuk, összef...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
Isteni mákos kalács
Isteni mákos kalács

A tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk