A tésztához
• 25 dkg vaj
• 37 dkg búzaliszt (BL55)
• 5 dkg porcukor
• 1 db vaníliás cukor - bourbon
• 1 db citrom reszelt héja
A töltelékhez
• 80 dkg meggybefőtt (magozott)
• 10 dkg kristálycukor
• 10 dkg keksz - háztartási (darált)
• 1 késhegynyi fahéj (egész)
- A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval, fontos hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a vajnak ne legyen ideje átmelegedni. Nem kell "agyon" gyúrni, elég ha éppen csak összeállt a linzertésztánk. Frissen tartó fóliába tekerjük és a fagyasztóba tesszük.
- Közben elkészítjük a tölteléket, a meggyet lecsepegtetjük, majd ráöntjük a kekszmorzsát, a cukrot, és a fahéjat, alaposan elkeverjük. Félretesszük egy kis időre.
- Előmelegítjük a sütőnket 200 C fokra.
- A pite formánkat kikenjük, és alaposan kilisztezzük. A tésztánkat kivesszük a mélyhűtőből, kb. 1/3 levágjuk, és vissza tesszük a hűtőbe.
- A maradék 2/3 részt, lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, és a sodrófánk segítségével a formába helyezzük.
- Óvatos mozdulatokkal beleigazítjuk a formába, ha sima torta formánk van, akkor ne felejtsünk el egy kis peremet is készíteni neki. (25 cm a forma) Nem kell megijedni, ha nem tökéletes a belesimított tésztánk, ha valahol hiányos, akkor a leeső részekből bátran pótoljuk, tapasszuk be a hiányt! :) Szurkáljuk meg a tésztát, és tegyük a forró sütőbe 10 percre.
- Ha letelt az idő vegyük ki a sütőből, és egyenletesen rendezzük el benne az előkészített meggy töltelékünket.
- Vegyük elő a fagyasztóból a maradék 1/3 tésztánkat, és almareszelő segítségével reszeljük a piténk tetejére. Igazítsuk a reszeléket el egy villa segítségével, szép egyenletesre, hogy csinos legyen! :)
- Tegyük vissza a sütőbe és kb. 30 perc alatt süssük készre 200 C-on!
A fenti hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd két felé osztjuk, kinyújtjuk az egyik tésztás és (zsírozott,lisztezett tepsibe terítjüik) Ezen elosztjuk a lereszelt, ízesített almát, b...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához valókat robotgéppel összekeverjük, 20x30 centis tepsiben 160 fokon én 35 percet sütöttem. TŰPRÓBA! nézzetek rá már 20 perc magasságában! a hideg habtejszínt elkezd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hideg vajra rászórjuk az egy csipet sót, és a lisztet elmorzsoljuk. Ez egyébként egy kedvenc műveletem, olyan ráérősen szoktam csinálni, pedig még így is járom perc alatt megvan....
Elkészítési idő: 10 perc!! Nehézség: KönnyűAz almát vékonyan meghámozzuk,sajtreszelőn lereszeljük . A lisztet a sütőporral,fahéjjal ,sóval összekeverjük ,hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást,majd keverőgéppel ga...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű