--1 kg birs ( ez az alap mennyiség ....ezt többszörözzük attól függően hány kiló a gyümölcs )
-30 -40 dkg cukor (tetszés szerint)
-Fél citrom (leve és héja)
-2 bögre víz
---Mossuk meg alaposan a birsalmákat, különösen, ha molyhosak.
--Daraboljuk fel (magház nélkül, bár abban van a zselésítő pektin).
--Öntsünk rá 1 bögre vizet és főzzük puhára kb. 30-40 percig.
– készítsük elő az üvegeket. Legyenek nagyon jól elmosva!
--Ha puha a birs, zárjuk el a tüzet, és hagyjuk hűlni egy kicsit.
--Botmixerrel pürésítjük
A másik bögre vízzel tegyük fel főni a cukrot, a citrom levét és reszelt héját.
--Adjuk hozzá a birspépet és főzzük sűrűre 15-20 perc alatt.
Merjük üvegekbe a kész lekvárt.
Zárjuk le menetes tetővel az üvegeket
-.Forgassuk fejjel lefelé, hogy nem ereszt-e az üveg.
Ha jó, mehetnek a száraz dunsztba.
24 óra múlva vegyük ki, és tegyük a kamrába vagy más hűvös helyre
Előtte való nap elkészítjük az üvegeket, azaz tisztára mossuk a fedelekkel együtt, majd konyharuhára téve lecsöpögtetjük. Alaposan megmossuk a paradicsomokat, a hibás részeket, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz 5 kg cukrot felfőzöm 6-7 liter vízzel, Citromsav izlés szerint. A citromok héját krumplihámozoval lehámozom, de a citromról magáról, a fehér héját levágom késsel, míg csak a...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA birsalmát jól megmossuk, hibás részeit eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt hámozás nélkül feldaraboljuk, lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Néhányszor megk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű