3 rúdhoz)
1 pohár tejföl (2 dl)
1 pohár sertés zsír (2 dl)
2 egész tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
1 cs. élesztő (5 dkg)
kb 50-60 dkg liszt
A kenéshez:
1 tojás
A töltelékhez:
1 nagy üveg szilvalekvá
Egy 2 dl-es pohárba kimérjük a tejfölt és a szoba-hőmérsékletű sertés zsírt.
A tejfölt, a zsírt, a tojást, a cukrokat és a sót alaposan összekeverjük.
Belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel. Vigyázzunk, ne készítsünk túl kemény tésztát!
A tésztacipót 3 részre osztjuk.
Lisztezett deszkán, egyesével kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük a lekvárral. Feltekerjük. (ne túl szorosra!)
Az oldalát és a tetejét lekenjük a felvert tojással, és megszurkáljuk villával. Így a gőz, sütés közben el tud távozni.
Előmelegített kb. 180 fokos sütőbe tesszük. Vigyázzunk, ne süssük keményre. (kb. 25 perc)
A felsálpecsenyét éles késsel kettévágom, de csak annyira, hogy kinyíljon. Húskalapáccsal jó vékonyra verem, ügyelve, hogy ne szakadjon ki. A tarját, a borjú- és a szárnyashúst, va...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát kevés olajon pirítsd meg, rakd hozzá előbb a fokhagymát, majd a húst, és kevergesd fehéredésig. Sózd, borsozd ízlés szerint, és szórd meg pirospaprikával. Öntsd fel...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KözepesA narancsot kifilézzük, a darabokat egy kancsóba tesszük, hozzáadjuk még egy narancs levét, egy fél erős paprikát, fokhagymát, gyömbért, valamilyen chiliszószt vagy chili pelyhet,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy 1,5 kg-os sonkához 50 dkg átszitált lisztből készítek kelt tésztát: A langyos vízben a cukorral felfuttatom az élesztőt. További 1 dl langyos vizet, összedolgozom a tojással...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes