- 40 dkg liszt
-1 csipet só
-25 dkg margarin
-20 dkg tejföl
- 1 közepes üveg szilvalekvár
-1 ek porcukor a szóráshoz
---A lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a felkockázott, hideg margarinnal.
--A tejfölt hozzáadva jól összegyúrjuk, és fóliába csomagolva néhány órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük pihenni a tésztát.
--Lisztezett munkalapon kb. 4 mm vastagra nyújtjuk.
- A szélére egy sávban szilvalekvárt kanalazunk, és a tésztát elkezdjük feltekerni
--. Levágjuk a lekváros csíkot, és 5-6 cm-es rudakat vágunk belőle. A maradék tészta szélére ismét lekvárt kenünk, újra hajtjuk, levágjuk, feldaraboljuk.
- Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.
-Az apró lekváros rudakat hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 20 percet sütjük. (Amikor épp csak színt kezd kapni a teteje, akkor jó.)
Még melegen megszórjuk porcukorral.
A hozzávalókat összegyúrjuk, és alaposan kiverjük. 10 dkg zsírból és 5 dkg lisztből "rántást" készítünk. Felolvasztjuk a zsírt és csomómentesre keverjük benne a lisztet, de nem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA puha margarint a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sütőport. Amikor egynemű a tészta óvatosan hozzáforgatjuk a tojások habját....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesDiós töltelék: A mazsolát meleg rumba (vagy rumaromás tejbe) beáztatjuk egy órára. A diót, mazsolát, a cukrot, a lekvárt összekeverjük. Annyi forró tejet adunk hozzá, hogy összeál...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojások fehérjét felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, majd az olajat, a vizet adagoljuk a masszához, végül a sütőporral, kakaóval elkevert,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű