Hozzávalók (18-20 töltelékhez):
• 1 fej savanyú káposzta (kb. 1.2-1.5 kg/drb)
• 1 kg darált disznóhús
• 1 drb közepes füstölt disznó csülök
• 10 dkg rizs
• 1 fej fehérhagyma
• 1 kiskanál csombor
• 1.5 dkg só
• bors ízlés szerint (min. 1 kiskanál)
A hagymát megpucoljuk, minél apróbbra vágjuk,
--A rizst átmossuk.
--A darált húshoz adjuk a rizst, hagymát, és a fűszereket csombort, sót, borsot
-az egészet jól összegyúrjuk, szem előtt tartva, hogy nem feltétlenül a pépesítés a cél.
A káposztáról leszedjük a lapokat
További 4-5 lapot leveszünk, ez a fazék aljába kerül.
--a fazékba középre kerül a csülök, felállítva, körülötte a töltelékek.
A töltelékek kialakítása: a lapokba annyi húst helyezünk, amekkora tölteléket szeretnénk készíteni felcsavarjuk, a két végét az ujjunkkal finoman benyomkodjuk
--Amennyiben szalonnát is szeretnénk belefőzni, azt vékony szeletekre vágjuk, és körben, illetve a töltelékek közé helyezzük.
--Ezek után a megrakott fazakat feltöltjük meleg vízzel – annyi vizet engedjünk rá, amennyi már látszik a tetején, de még nem lepi el. A fazakat lefedjük.
Minél kisebb lángon (hogy ne égjen oda), 2.5-3 órát főzzük, szinte csak pároljuk. Ha a víz elfőne, meleg vízzel pótoljuk. Lehetőleg nem kavargatjuk, hogy a töltelékek egyben maradjanak
Tejföllel, friss kenyérrel fogyasztjuk.
A karajszeleteket klopfoljuk, sózzuk, lisztbe forgatjuk, megsütjük. Rántást készítünk zúzott fokhagymával, vízzel felengedjük, besűrítjük, majd fél liter tejföllel kikeverjük, só,...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA szalonna zsírját kiolvasztjuk, ha kevés, akkor még teszünk hozzá zsírt. A zsíron üvegesre pároljuk az aprított vöröshagymát, rádobjuk a kockára vágott dagadót,és addig keverget...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA sóhoz adom a borsot, a majorannát, az őrölt fűszerköményt, az olajat, a zúzott fokhagymát, a nagy lyukú sajtreszelőn lereszelt tormát és alaposan összekeverem. A csülök bőrös fe...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA szalonnát apróra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd beletesszük az apróra vágott hagymát, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a lecsót, beletesszük az ujjnyi csíkokra v...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű