50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl langyos tej
2 ek olaj - a tésztába
só
pici cukor
langyos víz a tésztába, ha szükséges
/ sajt, tejföl, fokhagyma, ketchup, virsli, pirított káposzta vagy bármi /
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet kb 1-2 kk sóval összekeverjük, majd gödröcskét csinálunk, amibe beletesszük az élesztőt és a többi belevalót. Jól összekeverjük, csak fakanállal sikerült, mert a tészta ragacsos. Csak annyi langyos vizet kell beletenni, hogy a tészta "közepesen lágy" legyen. Én úgy gondoltam, hogy ez kb. 1/2 dl víznél alakult ki.
A tetejét liszttel kicsit meghintjük, konyharuhával letakarjuk, majd 30 percet állni hagyjuk. közben egy tálcán 2-3 ek olajat egyenletesen eloszlatunk, az idő leteltével "beletenyerelünk, majd olajos kézzel a tésztából kb. 8 dombocskát készítünk és elhelyezzük a tálcán, letakarjuk, majd állni hagyjuk.
Közben alágyújtunk az igen nagy mennyiségű olajnak, amire a dombocskák megnőnek / kb. 15 perc /, addigra az olaj is elég meleg lesz, egyenként kisütjük a lángosokat.
A tészta az első kelés után lágynak tűnik, de olajos kézzel nagyon jól kezelhető, formálható.
Ha sütés közben a lángos közepe felpúpusodik, levegő megy alá, akkor feltétlenül ki kell lukasztani, mert különben nem sül át rendesen.
Majdnem piaci könnyedségű, eddig ez a legjobb lángosunk!!!
A túrót villával összetöröm, majd az összes hozzávalóval elkeverem. Több órára félreteszem, akár egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy a gríz megdagadjon benne. Vizes kézzel gombóc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Huszonöt dkg friss, áttört tehéntúrót elkeverünk egy csésze tejjel (vagy tejszínnel), 10 dkg darált dióval, 10 dkg porcukorral, 1/2 csomag vaníliás cukorral és egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy pohárban megmikrózzuk a tejet, a mikró teljesítményétől függően 5-10 másodpercig. Langyosnak kell lennie. Ezután beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: NehézA nagylukó reszelőn lereszelt reszelt cukkinihez hozzáadjuk a folyékony kellékeket és összekeverjük. Egy másik tálban összeöntjük a szilárd halmazállapotú hozzávalókat és itt is...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű