50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl langyos tej
2 ek olaj - a tésztába
só
pici cukor
langyos víz a tésztába, ha szükséges
/ sajt, tejföl, fokhagyma, ketchup, virsli, pirított káposzta vagy bármi /
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet kb 1-2 kk sóval összekeverjük, majd gödröcskét csinálunk, amibe beletesszük az élesztőt és a többi belevalót. Jól összekeverjük, csak fakanállal sikerült, mert a tészta ragacsos. Csak annyi langyos vizet kell beletenni, hogy a tészta "közepesen lágy" legyen. Én úgy gondoltam, hogy ez kb. 1/2 dl víznél alakult ki.
A tetejét liszttel kicsit meghintjük, konyharuhával letakarjuk, majd 30 percet állni hagyjuk. közben egy tálcán 2-3 ek olajat egyenletesen eloszlatunk, az idő leteltével "beletenyerelünk, majd olajos kézzel a tésztából kb. 8 dombocskát készítünk és elhelyezzük a tálcán, letakarjuk, majd állni hagyjuk.
Közben alágyújtunk az igen nagy mennyiségű olajnak, amire a dombocskák megnőnek / kb. 15 perc /, addigra az olaj is elég meleg lesz, egyenként kisütjük a lángosokat.
A tészta az első kelés után lágynak tűnik, de olajos kézzel nagyon jól kezelhető, formálható.
Ha sütés közben a lángos közepe felpúpusodik, levegő megy alá, akkor feltétlenül ki kell lukasztani, mert különben nem sül át rendesen.
Majdnem piaci könnyedségű, eddig ez a legjobb lángosunk!!!
A sonkát keskeny csíkokra vágjuk, a sajtokat lereszeljük és a trappistából egy keveset félreteszünk a tálaláshoz. Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagyma gerezdeket az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban össze kell keverni a hozzávalókat. Nem kell dagasztani, csak annyira kell megkeverni, hogy összeálljon. (Én párszor átpörgettem rajta a robotgép dagasztókarát, de nem ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverve felfuttatjuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval és az egyik tojással, és a tésztát jó alaposan, legalább 30 percig dagasztjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű! Kb. 25.30dkg sajtot kislyukù reszelőn lereszelünk, hozzáadunk 1tojást es 1evőkanál lisztet! Golyòkat formálunk belőle, (nedves kézzel, h rátapadjon a zsemlemorzsa! ) a golyòkat z...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű