Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Asszonydicséret. (vagy Zongorabillentyű) --Gizi-rece


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

50 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs sütőpor
csipet só
1 db tojás (nagy)
kb. 1 dl hideg tej
1 ek kakaó

Töltelék hozzávalói:

20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojásfehérje (nagy)
csipet só
4-5 ek sárgabaracklekvár

Habos-máz hozzávalói:

3 db tojássárga
15 dkg porcukor
1-2 ek hideg tej

Elkészítés:


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral, majd szitáljuk át.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá a tojást, és egy kevés hideg tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután osszuk el három egyenlő részre, majd az egyik tésztához
adjuk hozzá a kakaót, és gyúrjuk alaposan össze.

A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a porcukrot, majd verjük kemény habbá.

A darált diót keverjük össze a vaníliás cukorral, majd két részletben adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabhoz, és óvatosan forgassuk össze.

Az egyik tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük bele az előzőleg sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Ezután kenjük meg a sárgabaracklekvárral, majd helyezzük rá a kinyújtott barna tésztát.

Ezután egyenletesen kenjük rá a habos-diós tölteléket, majd óvatosan helyezzük rá a maradék, kinyújtott tésztalapot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 25 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, rögtön kenjük le a habos mázzal.
A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot, és 1 ek hideg tejet, majd keverjük kifehéredésig. (ha szükséges, még adhatunk hozzá tejet)

A sütőből kivett, forró sütemény tetejére egyenletesen kenjük rá a mázat, majd egy percre helyezzük vissza a sütőbe. (egy perc elég neki, mire kihűl a sütemény a hab is megszárad)

Ezután vegyük ki, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt.



Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mézes-diós sodrott kalács
Mézes-diós sodrott kalács

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, abban futtatjuk fel az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a tejet, a tojások sárgáját, a cukrot, majd dagasztani kezdjük. Mikor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Mézes krémes
Mézes krémes

A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát. A cukrot, vajat, mézet, tojást simára keverjük, majd alacsony lángon, gyorsan kevergetve összefőzzük. Nem forraljuk, csak kicsit összefőzz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kölesfelfújt citromkrémmel
Kölesfelfújt citromkrémmel

1,5 dl köles, 3 dl házilag készített kókusztej + 1 dl vízben megfőztem a kölest, pici sóval, citromhéjjal. Kicsit hagytam hűlni, majd 4 nagyobb tojás sárgájával, vanilia aromával...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszos süti
Kókuszos süti

A kekszet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a kakaót, a cukrot, a rumot és annyi vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk. Egy másik tálban a margarint habosra keverjük a porcuko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk