28-30 cm átmérőjű, legalább 2-3 cm magas formához
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 alma
1 dl tej
10 dkg liszt
4 tojás
3 evőkanál (barna) cukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
1/4 kávéskanál őrölt fahéj
csipetnyi sütőpor
csipetnyi só
a díszítéshez:
porcukor
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Előkészítünk egy hőálló piteformát vagy egy tepsit. Szilikonos sütőpapírral béleljük vagy nagyon alaposan kivajazzuk.
Az almát megtisztítjuk, vékony gerezdekre vágjuk, megszórjuk két evőkanál cukorral, hozzáadunk egy evőkanál vajat, a fahéjat, és állandóan kevergetve tíz percig pároljuk. (Ez alatt az idő alatt a cukor és vaj megolvad, és bevonja az almaszeleteket.)
A tésztához a maradék vajat összekeverjük a maradék cukorral, a tejjel, a tojásokkal, a vaníliarúd kikapart belsejével, csipetnyi sóval, a liszttel és a sütőporral.
Az almát szétterítjük a sütőedény alján. Ráöntjük a tésztát, és 15 perc alatt a sütőben megsütjük. Forrón tálaljuk.
Kifőztük Gasztromagazin
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, és 14 egyforma súlyú darabra vágjuk. Mindegyikből kb. 30 cm hosszú rudat formázunk, majd félbehajtva fonatot készítünk belőlük. Megkenjük...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA háztartási kekszet kézzel összetörjük (kb. egy darabot négy felé). A cukrot, a keserű kakaót, a lisztet szárazon összekeverjük, majd feltesszük főni a tejjel és az olvasztott m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szitáljuk, majd a szoba hőmérsékletű margarint elmorzsoljuk benne. A tejfölben felfuttatjuk az élesztőt és a lisztes-margarinos morzsalékhoz adjuk. mehet bele a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban összeforgatjuk a diót és a kekszet. A kétféle cukorból és a vízből szirupot főzünk, akkor jó, ha teljesen felolvadt a cukor, és elkezdett hab képződni rajta. Ekkor tová...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Közepes