menu

Családireceptkönyv.hu

Expressz mákos bejgli --Gabriella a konyhában


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:
(1 rúdhoz)
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg szobahőmérsékletű zsír
25 dkg túró
30 dkg finomliszt
1 csipet só
2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:
15 dkg darált mák
12 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1,5 dl tej
3 dkg búzadara
5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
fél citrom reszelt héja (bio citrom)
2 kisebb alma (megtisztítva, meghámozva, lereszelve)

A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál tej

Elkészítés:


1. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral (közben elkeverjük benne a cukrot). Amikor felforrt a tej, lentebb vesszük a lángot alatta és hozzáadjuk a búzadarát, mellyel 1-2 percig főzzük (nem kell teljesen megfőzni a darát, csak alacsony lángon 1-2 percig, közben kevergetjük). Elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat - összekeverjük.
A nagy lyukú reszelőn lereszelt almát is belekeverjük a töltelékbe (ha túl sok leve van az almának, akkor picit nyomkodjuk ki - nem kell teljesen szárazra, de azért ne tocsogjon tőle nagyon a töltelék). Félretesszük hűlni.
2. A tésztához egy tálban mixerrel krémesre dolgozzuk a puha vajat, puha zsírt, túrót. Adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzászitáljuk a porcukorral, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalapra kinyújtunk.
3. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket (a széleinél 1-2 cm-t hagyjunk szabadon). Felcsavarjuk a tésztát (a hajtás alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben).
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tojássárgája+tej keverékével, fogpiszkálóval megszurkáljuk jó mélyen a tetejét és oldalát is néhány helyen, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
5. Szeletelve kínáljuk. (aznap is nagyon finom, de szerintem másnap még finomabb)

Tipp: A tészta összeállításánál a vaj és a zsír szobahőmérsékletű legyen! Ez azért fontos, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk - ha nyújtás közben picit repedezik a széle, nem baj, hiszen omlós tésztáról van szó, de azért könnyen kezelhető legyen!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Karamell szelet
Karamell szelet

Elkészítés:a 4 tojássárgáját kikeverjük a cukorral a tejjel az olajjal a 2tasak 3az 1ben kávéval a lusztel és a sütőporral.A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük,és hozzákeverjük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Monamari
Diós-mézes szelet
Diós-mézes szelet

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd 4 lapot sodrok belőle és egyenként kisütöm. A krémhez a tejet a liszttel, állandó keverés mellett besűrítem. A margarinból és a porcukorból v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Vargabéles
Vargabéles

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Citromvarázs – sütés nélkül
Citromvarázs – sütés nélkül

1. A habport verjük fel a hideg tejjel. Először kicsi fokozaton keverjük úgy fél percig, azután magasabb fokozaton, kb. 3 percig, míg kemény habot nem kapunk. 2. Ezután a tejfölt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk