Hozzávalók a tésztához:
(1 rúdhoz)
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg szobahőmérsékletű zsír
25 dkg túró
30 dkg finomliszt
1 csipet só
2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
15 dkg darált mák
12 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1,5 dl tej
3 dkg búzadara
5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
fél citrom reszelt héja (bio citrom)
2 kisebb alma (megtisztítva, meghámozva, lereszelve)
A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál tej
1. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral (közben elkeverjük benne a cukrot). Amikor felforrt a tej, lentebb vesszük a lángot alatta és hozzáadjuk a búzadarát, mellyel 1-2 percig főzzük (nem kell teljesen megfőzni a darát, csak alacsony lángon 1-2 percig, közben kevergetjük). Elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat - összekeverjük.
A nagy lyukú reszelőn lereszelt almát is belekeverjük a töltelékbe (ha túl sok leve van az almának, akkor picit nyomkodjuk ki - nem kell teljesen szárazra, de azért ne tocsogjon tőle nagyon a töltelék). Félretesszük hűlni.
2. A tésztához egy tálban mixerrel krémesre dolgozzuk a puha vajat, puha zsírt, túrót. Adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzászitáljuk a porcukorral, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalapra kinyújtunk.
3. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket (a széleinél 1-2 cm-t hagyjunk szabadon). Felcsavarjuk a tésztát (a hajtás alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben).
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tojássárgája+tej keverékével, fogpiszkálóval megszurkáljuk jó mélyen a tetejét és oldalát is néhány helyen, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
5. Szeletelve kínáljuk. (aznap is nagyon finom, de szerintem másnap még finomabb)
Tipp: A tészta összeállításánál a vaj és a zsír szobahőmérsékletű legyen! Ez azért fontos, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk - ha nyújtás közben picit repedezik a széle, nem baj, hiszen omlós tésztáról van szó, de azért könnyen kezelhető legyen!
Keverd össze a tejet a pudingporral. Verd habbá a tejszínt és óvatosan forgasd a krémbe. Oszd 3 részre a kekszet és az első adagot rakd sorba az üvegtál aljára és kend rá a habos...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk és 4 cipót formálunk belőle. Fél óráig pihentetjük, majd kisütjük. Krém: 20 dkg vaníliás porcukrot 20 dkg margarinnal habosra ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a négyféle tölteléket készítjük elő. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük (aki jobban szereti, nagylyukú reszelőn le is reszelheti). Mézzel, fah...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 3 részre osztjuk. A sütőlemezt sütőpapírral kibéleljük. A egyik tésztát kisodorjuk és megkenjük lekvárral. A széleit feltekerjük, közepén...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű