3-3-3 nagyobb birsalma-alma-körte (a gyümölcs egyéni ízlés szerint... én tettem még bele 10 dkg aszalt piros áfonyát is)
1-1,5 kg piros paprika, ez a súly már tisztán értendő (a paprika lehet, kápia, pritamin, sárga paprika pirosra érve)
1-1,5 kg vöröshagyma
2-3 dl paradicsomlé (legjobb a házi, mag nélküli)
2-3 dl étolaj - ahogy szokták mondani: amennyit felvesz
Kb. 1 dl fehérborecet
só, fekete bors - szintén ízlés szerint
5 db babérlevél
Amit én még pluszban hozzáraktam (és jól tettem): kevés szárított őrölt rozmaring és szintén szárított zsálya, amit csak a kezeim között morzsoltam szét, és úgy raktam bele.
A paprikákat kétfelé vágom, kimagozom. Tepsit kibélelek sütőpapírral, a paprikákat a vágott végével lefelé belehelyezem. Pici étolajjal megpermetezem, kevés sót szórok rá és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm. Nem baj, ha a héja megfeketedik, a füstös íz csak jót tesz neki. Amíg a paprika sül, addig megtisztítom és aprítóval összevágom a vöröshagymát. Egy megfelelő fazékba kb. 1 decinyi olajat teszek, belerakom az aprított hagymát és takarék lángon sütöm. Ha a paprika megsült, kiveszem a sütőből, papírtörlővel letakarom, megvárom, míg kézmelegre hűl, utána leszedem a héját és egyelőre félre teszem. (Lehet a paprikát csak simán darálni is, de sütve sokkal ízletesebb, megéri a ráfordított időt és energiát). Birsalmát meghámozom és a tök reszelővel lereszelem, hozzáteszem a hagymához, ha szükséges öntök még hozzá olajat. Ugyanezt teszem a körtével és az almával is, de ezeket már csak megmosom, nem hámozom meg. Aprítóval felaprítom az aszalt áfonyát is. Amikor már minden gyümölcs a fazékban van, akkor még adok kevés olajat hozzá és kis lángon kb. 15 percig főzöm. Ez alatt az idő alatt az aprítóval összevágom a sült paprikát és a fazékba teszem. Ekkor már fűszerezem: só, őrölt fekete bors, őrölt szárított rozmaring, szárított zsálya, 5 db babérlevél. Jól elkeverem és ismét kb. 15 percig főzöm. Ekkor kerül hozzá az ízlés szerinti paradicsomlé. Ismét jól elkeverem, lángelosztót teszek a gázra és kb. 50 percet, alacsony lángon főzöm. Az utolsó 10 percben hozzáadom a fehérborecetet is.
Amíg fő, addig elmosom, kiszárítom az üvegeket és a tetőket.
Amikor elkészült, beleszedem az üvegekbe, celofánt vagy befőző fóliát rakok az üvegek szájára és rácsavarom a tetőket. Száraz dunszt, míg ki nem hűl.
Tápai Ilona rp
A lazacokat sózzuk borsozzuk ízlés szerint, és kicsit állni hagyjuk. Ha a zöldborsó fagyasztott, kitesszük melegedni. A hagymákat apróra szeleteljük. Aki nem szereti az úszkáló hag...
Elkészítési idő: 45 prc Nehézség: KözepesA vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd összeforraljuk 2,5 dl narancslével. A maradék narancslével simára keverjük a pudingport, majd a porcukorral együtt a vajas alaphoz adjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesMelegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A hagymát karikázzuk fel, a fokhagymát pucoljuk meg. A paprikákat negyedeljük fel, távolítsuk el a magok...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes darabos hozzávalót megmossuk, és konyhai darálógépbe tesszük. A chilipaprika előkészítéshez használjunk gumikesztyűt! A ledarált zöldségeket lábosba tesszük és felöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű