A hús sütéséhez
3 evőkanál sertészsír
5 szelet sertéskaraj (csont nélküli)
10 csipet adalékmentes só
5 csipet fehérbors (őrölt)
5 csapott evőkanál búzaliszt (BL55)
A raguhoz
1 nagy fej vöröshagyma
125 g szalonna - császár (húsos)
2 csipet fehérbors (őrölt)
1 teáskanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
130 g zöldborsó
200 g gomba - csiperke/sampion
200 ml bor (fehér, száraz)
2 evőkanál petrezselyemzöld
A karaj szeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk. Eredetileg ez az étel karajból készül, de ha valaki nem szereti a szárazabb húsokat, nyugodtan készítheti akár tarjából is.
A felhevített zsírban készre sütjük a húst. Ha elkészült, egy tányérba tesszük és lefedjük alufóliával.
A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a szalonnát. Hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát és pár percig együtt sütjük.
A szalonnás hagymát megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük fehérborral.
Hozzáadjuk a zöldborsót és a szeletekre vágott gombát, ízlés szerint megszórjuk ételízesítővel. Alaposan összekeverjük, majd készre főzzük. Általában tálaláskor a sült hússzeletekre szokták halmozni a ragut. Én mindig beleteszem a húst a raguba, mert a karaj amúgy is szárazabb, így jót tesz neki ha tálalásig a raguban pihen.
Kockára vágott sült burgonyával tálaljuk a sertésszeletet jóasszony módra.
Apróséf
A hússzeleteket megsózzuk, borsozzuk és sima lisztben megforgatjuk. Ezután nagy lábosba olajat teszünk és benne a hússzeleteket elősütjük, tányérra kiszedjük. A visszamaradt olajba...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tarját bevagdalom, kb 1-1.5 centis szeletekre a paradicsomot és a hagymát karikára vágom, a kolozsvári szalonnát, és a kolbászt felszeletelem. Előveszem a beáztatott pataki tála...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKarikára vágjuk a szűzérmét. Sózzuk, borsozzuk, kicsit belisztezzük. Felteszünk vizet forrni. Tésztát gyúrunk, tojásból, lisztből, vízből és kis sóból. Formázzuk, kinyújtjuk, és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűRecept: a tarját besózzuk, hirtelen serpenyőben elősütjük, majd kizsírozott tepsibe tesszük. 1 kg gombát hagymával puhára pirítunk, sóval és fehérborossal ízesítjük. A gombaragut a...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Könnyű