menu

Családireceptkönyv.hu

A 11 kedvenc téli leves!


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Köménymagleves

1 kanál lisztet kevés vajban, vagy zsírban pirítva rántást készítünk, amelybe 1 kiskanál köménymagot hintünk. A rántásba kevés paprikát, vagy borsot is tehetünk. Folytonosan kevergetve barnára pirítjuk. Vízzel feleresztve megsózzuk és addig főzzük, amíg a kívánt sűrűséget eléri. Pirított zsemlekockákkal, vagy belefőzött apró csipetkével tálaljuk.

Grízleves kolbásszal

5 dkg zsiradékban, 5 dkg búzadarát aranysárgára pirítunk, másfél liter meleg sós vízzel felöntjük. Egy pár debreceni kolbászt egész vékony karikákra vágva belefőzünk a levesbe, majd 1 tojást egy csésze tejben összekeverünk és habverővel felverve a levesbe tesszük. Pirospaprikával ízesítjük, finomra metélt petrezselyemmel meghintve tálaljuk. 12 perc alatt elkészül.

Fokhagymaleves

1 evőkanál zsiradékban 2 cikk megvagdalt fokhagymát hirtelen megfuttatunk, paprikázzuk, sózzuk és csontlével, vagy amikor babfőzeléket készítünk, bablével felengedjük. Zsiradékban pirított laska, vagy kockatésztát főzünk bele. Finomra vágott zeller levéllel színezzük. 15 perc alatt készen van.

Kolbászleves

Egy jól megmosott füstölt kolbászt mindenféle zöldséggel együtt leveshús módjára megfőzzük. Tálaláskor a levét egy tűzálló porcelán tálba szűrjük és egymás mellé beleütünk annyi tojást, ahány személy részére tálalunk. Csak rövid ideig hagyjuk a tűzön, hogy a tojások ne keményedjenek meg egészen: a főtt kolbászt vékony karikákra vágva tesszük a levesbe. A tűzről levéve adjuk az asztalra a levest, hogy a tojások ne zúzódjanak szét. Pirított kenyérkockát adunk melléje.

Kaszásleves

Ehhez a leveshez a megfőzött sonka félretett levét használjuk fel. A léből annyit forralunk fel, amennyi levest akarunk. Ha nagyon sós, vagy túl zsíros, vízzel elkeverjük. 2 dl tejfölt elhabarunk egy kis liszttel, feleresztjük a sonkalével, kevés ecetet teszünk bele és még egyszer felforraljuk. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

Lebbencsleves

10 dkg friss, vagy füstölt szalonnát apró kockára vágunk s kiolvasztjuk. A töpörtyűt kiszedjük a zsírból és a helyébe jó marék lebbencset dobunk. (Lebbencs = vékonyra nyújtott, darabokra tördelt gyúrt tészta) A lebbencset a zsírba aranysárgára megpirítjuk, ráhintünk késhegynyi rózsapaprikát, jól elkeverjük, hirtelen felöntjük vízzel, megsózzuk, a tésztát puhára főzzük, pár kocka burgonyát is főzünk bele és tálaljuk.

Rizsleves

5-6 dkg rizst vajon, vagy olajon megpirítunk. Hús, vagy csontlével feleresztve puhára főzzük. Ismét hús, vagy csontlével öntjük fel kellő hígra, aztán 2 dl tejföllel és 1 kanál liszttel behabarjuk. Kellően megsózzuk, felforraljuk és a levestálban elkevert tojássárgájára forrón ráöntjük.

Tarhonyaleves

10-15 dkg füstölt szalonnát kis kockára vágunk és sárgára pirítjuk és késhegynyi pirospaprikát teszünk rá, s amint ezzel felforrt, feleresztjük sós vízzel. Pár kanál tarhonyát puhára főzünk benne és tálaláskor 3-4 kanál tejföllel ízesítjük.

Bab – vagy lencseleves

Fél kg babot, vagy lencsét áztassunk be a főzés előtti este. Másnap hideg vízben tegyük fel főni. Ha szükséges, töltsük többször utána, hogy ízlésünk szerint sűrűbb, vagy hígabb legyen a leves. Néhány száll sárgarépát, petrezselyemgyökeret és 1 fej hagymát is belefőzünk a levesbe. A hagymát amikor megfőtt eldobjuk. Közben ízlés szerint megsózzuk. Amikor a bab, vagy lencse megpuhult, berántjuk a levest, tejföllel tálaljuk. A bablevesbe ecetet is teszünk.

Bableves malackörmével

Fél kg babot a szokott módon beáztatunk, majd félig puhára főzzük és akkor beleteszünk fél kg malackörmöt, vagy disznólábat, kevés leveszöldséget és egy fej hagymát. Amikor mindez megpuhult, berántjuk, s tejföllel tálaljuk. Malackörme helyett kolbásszal is készíthető.

Sárgaborsóleves

Fél liter szép sárgaborsót megmosunk, hideg vízzel feleresztjük és puhára főzzük, közben kavargassuk gyakran, mert könnyen odasül. Amikor megfőtt, szitán áttörjük. Vékony világos rántást készítünk, feleresztjük a borsólével. Megsózzuk, fellobbantjuk és pirított zsemlekockával tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Hidegebb időben mindig jólesik egy tányér meleg leves. Mindenképp próbáljátok ki, természetesen csak szépen sorjában!

A 11 kedvenc téli leves!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Gulyásleves
Gulyásleves

Előkészülünk: felvágjuk apróra a hagymát, paprikát, paradicsomot, felkockázzuk a húst, a krumplit, a répát és nagyobb darabokba vágjuk a fehérrépát. Kókuszolajon üvegesre párol...

Elkészítési idő: bő 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Frankfurti leves
Frankfurti leves

1 A burgonyákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. A kelkáposztát félbe vágjuk. Torzsáját eltávolítjuk, és csíkokra vágjuk. A hagymát, szalonnát is apróra vágjuk. 2 A szalonnát...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Lencseleves
Lencseleves

A lencsét beáztatjuk. 1,2 l vízbe beletesszük a lencsét, a felkarikázott répákat, az egész hagymát, fokhagymát, sót és babérlevelet, 40 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Tej...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Olasz paradicsomleves
Olasz paradicsomleves

Kevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát majd pár perc után hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is. Beleöntjük a paradicsomkonzervet és egy burgonyatörő segíts...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk