Családireceptkönyv.hu

Közönséges húsleves.


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Közönséges húsleves.
Vegyünk egy kiló marhahúst, felsárt vagy hátszínt. (Ezekből tisztább a leves.) Tegyünk egy hibátlan mázzal ellátott vasfazékba 5 liter vizet. Ha jó forró, akkor tegyük a megmosott húst, félmarék sóval a vízbe. Hol a gyakorlat még kevés a főzéshez, minden személyre egy fél kávéskanál sót kell számítani. Öt liter vízből lesz 8-10 személynek való leves. Ha 4 liternyire főzzük le, főzésközben töltögetni kell, mert a hús igen sok főzést kíván, a víz pedig elpárolog. A legkeményebb hús is megfő 2 és fél óra alatt, ha mindég forrhat. Gyöngébb hús másfél óra alatt is elkészül. Ha már egy óráig főtt a hús, tegyünk hozzá: két középnagyságú sárgarépát, két petrezselyem gyökeret, fél zellert, egy egész vereshagymát, fél karalábét, két cikk fokhagymát és tíz szem borsót; mindezt jól megtisztítva és mosva. Ezekkel is addig kell főzni a levest, a míg leszűrhetjük. Ha sertés vagy borjú pecsenyénk van délre, az abból ki szedett nyers csontokat is rakjuk a levesbe. Minél többféle friss húsfajta van, a leves annál jobb. Közbe habszedő (lyukas) kanállal le-le habozzuk. Ha készen van, sűrű drótszitán egy tálba átszűrjük és néhány percig otthagyjuk, hogy teljesen leülepedjék. Így arany tiszta levest nyerünk. Aztán gondosan be kell a levest a tálból a fazékba tölteni s egy kis késhegynyi liszt-finomra törött sáfrányt kell beletenni: ekkor újra forraljuk fel és tegyünk belé, izélésünk és módunk szerint, a levesbe való dolgokból.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Magdi
Lucskos káposzta
Lucskos káposzta

A füstölt csontot felteszem fõni (az elsõ levet leöntöm), hozzáadom a sertéshúst és amikor félig megpuhult beleteszem a káposztát, kaprot, csombort, paradicsompürét. Elkészítem a...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tarhonya leves
Tarhonya leves

A tarhonyát kevés olajon aranybarnára pirítjuk. Pirospaprikával meghintjük, vízzel felengedjük. Ekkor tesszük hozzá a karikára vágott répát, zöldséget. Ha a zöldségek félig megpuhu...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Zöldfűszeres sajtkrémleves
Zöldfűszeres sajtkrémleves

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymákat. Öntsünk rá fehérbort, forraljuk 10 percig, majd öntsük rá az a...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk