a dagasztáshoz:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
1,5-2 dl tej
4-5 evőkanál cukor
1 csipet só
1 tojás
3 dkg vaj vagy margarin
3evőkanál olaj
a dagasztás után
2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál fahéj a kakaóba /elhagyható/
2-3 evőkanál tej
1 tojás lekenéséhez
A tészta összetevőiből 15-20 perces dagasztással kelt tésztát készítünk, majd kétfelé osztjuk.
Az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport /fahéjat/ a tej hozzáadásával.
A két gombócot 40-50 percig kelesztjük, majd ismét kétfelé osztjuk őket és egyenként kör alakúra nyújtjuk. Két-két lapot egy másra fektetünk, vékonyan megkenjük egy kis olajjal vagy olvasztott vajjal, majd 16 cikkre vágjuk és a szélesebbik végétől kifliformára tekerjük.
Kétféleképpen dolgozunk vele: az egyiknél a fehér lapra tesszük a barnát, így a tekerésnél a külső fele fehér lesz, a másiknál alulra kerül a barna lap, rá a fehér, így ennek a barna lesz a külső felülete.
A tekerés után újabb 30-40 percig pihentetjük, majd lekenjük felvert tojással és 180°C-on készre sütjük.
4 főre 1 dl langyos tejjel, 1 dkg cukorral, 2 dkg élesztővel és 1 ek liszttel kovászt készítünk. 2 tojássárgáját 4 dkg cukorral jól kikeverünk, hozzáöntünk 2 dl langyos...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 2. A kávét melegítsük fel, amíg gyöngyözni nem kezd, majd öntsük rá a 120 gramm csokira, a vajra és a cukorra. Keverjük jól össze, amíg el nem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA citromlevet és a vizet plusz a vaníliakivonatot elkevertem. A citromhéjat és az édesítőszert a liszthez adtam. Mindent összekevertem és kézzel egy bucit "dagasztottam". Hagytam p...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: Közepes