20-25 dkg héjában főtt, áttört krumpli
30 dkg liszt
10 dkg margarin
1 dkg élesztő
2-3 evőkanál tej
1 mokkáskanál cukor
1 teáskanál só
1 tojás
a tetejére:
tojás
szezámmag, napraforgómag /elhagyható/
A langyos cukrozott tejben az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a sót a tojást, a kihűlt, áttört krumplit és a felfuttatott élesztőt, majd simára összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott, vagy sütőpapíros sütőlemezre rakjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, és mindegyik tetejére szórunk egy kis szezámmagot.
Előmelegített sütőben, kb 180-200°C-on pirosra sütjük.
Elkészítése: 1. A hozzávalókat összegyúrjuk. Én dagasztógépbe tettem, mikor nagyjából összeállt, akkor körülbelül húsz másodperc tükörsimára gyúrtam, minden gond nélkül. Hihetet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrjuk, kb 30 percig hűtőben pihentetjük. 5 részre osztjuk, kör alakúra nyújtjuk, háromszögeket kágunk, szívószállal lyukat vágunk. 180 fokon sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd a közepébe beleütjük a tojások sárgáját. Az én tapasztalatom, hogy az élesztőt nem morzsolom a liszthez, hanem a tejfölt az élesztővel sim...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtot lereszeljem, a vajat én enyhén megolvasztottam, nem folyósra, csak annyira, hogy villával el tudjam keverni a sajttal együtt. A sajthoz adtam a vajat, az olajat, sóztam, r...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű