a lapokhoz:
45 dkg liszt
15 dkg cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipetnyi só
3 dkg zsír
2 evőkanál méz
1 egész tojás
3 evőkanál tej
1 csapott kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj
Töltelékhez
3 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor vagy 3 csapott evőkanál gríz
25 dkg margarin /vaj/
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
kb.20 dkg lekvár /s.barack vagy más savanykás lekvár/
A cukrot, a zsírt, a tojást, egy csipet sót, a mézet egy lábosban összekeverjük és tűzhelyen, folyamatosan keverve, néhány percig összefőzzük, apránként a tejet is hozzáadjuk. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával összekevert lisztet és összegyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni, ha nagyon ragad, akkor lisztet adjunk hozzá. A tésztát rúd formára alakítjuk és négyfelé osztjuk.
Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán/vagy sütőpapír/, 200 fokra előmelegített sütőben. Sötét zsemleszínűre kell sütni, de vigyázzunk nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc laponként. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.
Töltelék készítése: a tejet a pudingporral vagy a grízzel megfőzzük, kihűlésig keverjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral habosra kevert margarint.
Összeállítás: a tölteléket kettéosztjuk. Az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal beborítjuk, amit csoki mázzal vonunk be. A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat vagy sütőmargarint.
Ezt a sütit legalább 2 nappal a fogyasztás előtt kell elkészíteni, hogy megpuhuljon!
Én a lapokat megkenem vékonyan rummal, így előbb puhul és már másnap szeletelhető.
A tetejére a csoki máz helyett mindig márványos mázat készítek!
Keresd a receptek között: márványos máz!
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, cukorral, sütőporral, a tojássárgájákkal és kevés tejjel. Gyúrható tésztát készítünk. 22 x 34-es tepsit kizsírozunk, és kilisztezünk. Kb. 1 c...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lap hozzávalóit összegyúrjuk és egy sütőpapírral fedett nagy gáztepsiben világosra sütjük. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy fel ne púposodjon (180°C-on, 10-12 perc). A hab...
Elkészítési idő: 1 óra 15 p Nehézség: KözepesElőször elkészítjük a krémet. Vízgőz fölött megolvasztjuk a vajat, a tejszínt és a csokoládét, simára keverjük és kihűtjük. Akkor jó, hogyha kenhetőre dermedt. (Ennek elérése érdek...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes