a tésztához:
50 dkg liszt /35 dkg sima+15 dkg rétes/
2 dl tej
1 teás kanál cukor
2 dkg friss élesztő /vagy 1 cs. szárított/
1 dl olaj
1 tojás /L-es méretű/
1 teás kanál só
a töltelékhez:
10 dkg vaj
15 dkg sajt /reszelve/
a tetejére:
1 tojás
szezámmag
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk.
A liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt és olajat, majd alaposan kidolgozzuk.
kb. 1 órát letakarva pihentetjük, míg duplájára kel.
A vajat kikeverjük, a sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztából 12 gombócot formálunk, majd egyenként kb. 12x18 cm-es ovális formára nyújtjuk.
Az egyik végétől a közepéig 6-7 metszést csinálunk egy derelyevágóval.
A másik végét megkenjük vajjal és megszórjuk sajttal, majd a vágatlan végétől feltekerjük úgy, hogy a vágott végek alulra kerüljenek. Ezeket a kis rudakat csigává hajtjuk és behelyezzük a muffin sütőbe, amit kicsit kikentünk vajjal vagy olajjal.
Letakarjuk, 15-20 percig pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal, ezt követően előmelegített sütőben 180°C –n megsütjük.
A sütési idő kb. 20-25 perc.
A hozzávalókat összegyúrjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, nem kell felfuttatni. Cipót formálunk a tésztából, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. A tészta egyik felét a felvert tojássa...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA Ráma és a só kivételével a hozzávalókból rugalmas kelt tésztát készítünk. (Só nem kell bele) A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. 2 tányér nagyságú kerek lapot nyújtunk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy keverőtálba szórjuk a száraz hozzávalókat: a liszteket elvegyítjük a sóval, köménnyel, fokhagymaporral és a szódabikarbónával. Egy másik tálban villával lazán felverjük a to...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összeszitáltam a sütőporral, gyúródeszkára öntöttem, majd hozzátettem a sót. Elmorzsoltam benne a margarint, majd a vízzel összeöntött ecettel együtt gyúrható tésztává...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű