a tésztához:
50 dkg liszt /35 dkg sima+15 dkg rétes/
2 dl tej
1 teás kanál cukor
2 dkg friss élesztő /vagy 1 cs. szárított/
1 dl olaj
1 tojás /L-es méretű/
1 teás kanál só
a töltelékhez:
10 dkg vaj
15 dkg sajt /reszelve/
a tetejére:
1 tojás
szezámmag
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk.
A liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt és olajat, majd alaposan kidolgozzuk.
kb. 1 órát letakarva pihentetjük, míg duplájára kel.
A vajat kikeverjük, a sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztából 12 gombócot formálunk, majd egyenként kb. 12x18 cm-es ovális formára nyújtjuk.
Az egyik végétől a közepéig 6-7 metszést csinálunk egy derelyevágóval.
A másik végét megkenjük vajjal és megszórjuk sajttal, majd a vágatlan végétől feltekerjük úgy, hogy a vágott végek alulra kerüljenek. Ezeket a kis rudakat csigává hajtjuk és behelyezzük a muffin sütőbe, amit kicsit kikentünk vajjal vagy olajjal.
Letakarjuk, 15-20 percig pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal, ezt követően előmelegített sütőben 180°C –n megsütjük.
A sütési idő kb. 20-25 perc.
A megtisztított burgonyákat nagyobb nagyságú kockára vágjuk és bő, forró, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt burgonyát burgonyanyomón átnyomjuk. Félretesszük kihűlni, amikor ki...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd a közepébe beleütjük a tojások sárgáját. Az én tapasztalatom, hogy az élesztőt nem morzsolom a liszthez, hanem a tejfölt az élesztővel sim...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztát kinyújtjuk, 2-3 mm vékonyra. Megkenjük felvert tojással. 1 cm széles csíkokra vágjuk, és szorosan feltekerjük a csíkokat habroló csőre. 20 percet pihentetjük, majd 10-15...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat a sajt kivételével összegyúrjuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap kb. 1 ujjnyira nyújtjuk a tésztát, tetejét tojássárgájával megkenjük és a tetej...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű