Családireceptkönyv.hu

Eszméletlenül finom: régimódi, házi diótorta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
40 dkg dió
6 tojás
6 evőkanál + 2 evőkanál + 8 dkg cukor
4 evőkanál+3 evőkanál liszt
1/4 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj
6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál rumaroma
csipet só

Elkészítés:


Diós piskóta

4 evőkanál lisztet összekeverek 4 evőkanál darált dióval és 1/4 teáskanál sütőporral. Kimérek 6 evőkanál (12 dkg) kristálycukrot. 6 tojást egyesével különválasztok. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Egy 40×30 centis tepsit sütőpapírral bélelek ki.

Egy nagy tálba teszem a fehérjéket és csipet sóval kicsit felverem, majd folyamatosan beleszórom a 6 evőkanál cukrot és kemény habbá verem. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek. Ezután kisebb fokozatra állítom a habverőt, a felvert habhoz keverem a tojássárgákat, majd amikor jól elkeveredett, beleteszem a lisztes-diós keveréket is. Átkeverem és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm.

Beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütöm. Szép piros legyen a teteje, de ne égjen meg.

1 perc után kifordítom a piskótát egy fa vágódeszkára – véletlenül se műanyag felületre fordítsd, mert beizzad a piskóta teteje és akkor lejön a felső bőre -, lehúzom a sütőpapírt, majd visszafordítom. Hagyom, hogy teljesen kihűljön.

Diós krém

Amíg sül a piskóta egy kisebb lábasban 3 evőkanál lisztet simára keverek 6 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral. Felteszem a tűzre és felforralom, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1 percig érdemes főzni, hogy ne legyen lisztíze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is.

10 dkg vajat habosra keverek 8 dkg cukorral. Beleteszek 1 csomag vaníliás cukrot és 2 teáskanál rumaromát. Ezután evőkanalanként hozzákeverem a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverem. Végül belekeverem a darált diót 2 evőkanálnyi kivételével.

A torta

A diós piskótát – keresztben – három egyenlő részre vágom, majd egy szép tálcára teszem a középső lapot. Megkenem 4 evőkanál krémmel, majd mehet a következő piskótalap fenekével felfelé, újabb 4 evőkanál kém, végül az utolsó lap piskóta, szintén fenékkel felfelé, de úgy, hogy a vastagabb pereme ellentétes oldalra kerüljön az előző laphoz képest.

Azért érdemes trükközni a piskótával, hogy a torta ne dőljön se jobbra, se balra és a torta teteje is egyenes legyen, így könnyebb dolgozni.

A maradék diós krémmel megkenem a torta tetejét és oldalait. A 2 evőkanálnyi darált dióval megszórom a torta tetejét. Hűtőbe teszem. Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik. A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és nem lehet megunni.

Eszméletlenül finom: régimódi, házi diótorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Brobni tölcsérben
Brobni tölcsérben

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Grease és a vonal egy 19cm x 19cm tepsibe. Melt vajat és csokoládét egy serpenyőben alacsony lángon. Alternatív tegyük egy tálba, és mikrohullámú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Irén
Mogyorós ostyaszelet
Mogyorós ostyaszelet

A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk felolvasztott és kicsit kihűtöt csokokádét. Belekeverjük a durvára darált mogyorót vagy diót. Jól összekeverjük és a mogyoró...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tari Éva
Kívánatos diós-mákos tekercs – így készíti a nagymam
Kívánatos diós-mákos tekercs – így készíti a nagymam

Elkészítés A diót megdaráljuk. A cukrot a felhasított vaníliarúddal 1/2 dl tejben kevergetve felforraljuk, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a diót, esetleg egy kanál rumot (nem f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk