Hozzávalók:
1 kiló sima liszt
5 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája
pici só
10 vagy 20 dkg mazsola, ki mennyire szereti,,,én minden tésztára 5 dekát szórtam,,
Kb. 6-7 deci tej
Kb. 20 dkg kristály cukor
10-15 dkg olvasztott disznó zsír, vagy olaj, vagy margarin
Az élesztőt felfuttatom langyos cukrozott tejbe, az átszitált liszthez hozzá adom a pici sót, felfuttatott élesztőt s tojások sárgaját és langyos tejjel bedagasztom,,,kalács tészta keménységű legyen. Meleg helyen kelesztem, mikor meg kelt a tészta kiöntöm a deszkára, négy fele osztom, átgyúrom s hagyom kelni. Mikor meg keltek a tészták egyenként elsodrom jó vékonyra, 5-6 mm, lekenem olvasztott zsírral vagy amit használsz bele zsiradékot, megszórom kristály cukorral és mazsolával. Összetekerem mint a rétest. Kettesével összefonom a tésztákot és bele teszem sütőpapírral bélelt tepsibe 38x28. Ugyan így készítem el a másik két tésztát. A tetejét bekenem zsírral és hagyom a tepsibe 20-30 percig kelni majd előmelegített sütőbe helyezem /200 fok/. Mikor kezd pirulni leveszem a hőfokot 180-ra és kb. 40 perc alatt készre sütöm. Mikor meg sült a tetejét megkenem vékonyan zsírral.
Finom, folszlós fonott kalács, én régebben zsírral sütöttem, lehet most váltok olajra vagy margarinre.
A formázott tésztánkat 2x 20-25 percig kelesztjük,és 2x lekenjük az egész tojással.Kelesztés után 190c-os sütőben a szép,kívánt szín eléréséig sütjük.
Elkészítési idő:Minden hozzávalót a dagasztógépem edényébe mértem és addig dagasztottam amíg nem ragadt az edény falához, illetve a kezemhez (mindig leellenőrzöm kézzel is). A formákat vastagon be...
Elkészítési idő: 3 óra1. A lisztet, szódabikarbónát és fél zacsi fűszert jól elkeverni. 2. Vajat a mézzel összekeverni, majd a tojással együtt a liszthez adni, és jól összegyúrni. 3. Egy kis pihenteté...
Elkészítési idő: kb 3/4 óra