menu

Családireceptkönyv.hu

Bögrés kutyulós kenyér


Írta:

Elk. idő: 12óra+50perc
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– 2 csapott teáskanál só
– 4 dkg friss élesztő vagy 9 g szárított élesztő (megfelel egy 7 g-os csomagnak+ hozzá egy teáskanálnyinak)
– 2 bögre víz (5 dl)
– 3 evőkanál étolaj

egy bögre 2,5 dl

Elkészítés:


1. Egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, majd belekeverjük a sót.
2. Az élesztőt belekeverjük a vízbe, majd hozzáadjuk a liszthez az étolajjal együtt.
3. Az egészet összekutyuljuk egy fakanállal vagy villával, éppen csak annyira, hogy a liszt mindenütt nedves legyen, kb., mint egy nokedlit.
4. Konyharuhával letakarjuk, és éjszakára (vagy tíz-tizenkét órára a nap bármely szakában) a konyhapulton hagyjuk.
5. Másnap nagyon vastagon lisztezett deszkára borítjuk, majd a tenyerünkkel téglalap alakúra lapogatjuk.
6. A téglalapot ezután kettévágjuk, és mindkét lapocskát a szélesebbik felénél fogva feltekerjük, mint a bejglit.
Ezután meg is csavarjuk őket, mint a ruhát, mikor kifacsarjuk, persze finomabb mozdulatokkal.
7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, meghintjük a tetejüket liszttel, majd konyharuhával letakarva körülbelül 45 perces kelesztés következik.
8. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, alul-felül sütés programra, majd egy kisebb edényben körülbelül fél bögrényi vizet teszünk a sütő aljába, hogy gőz képződjön benne a sütéshez.
9. A forró sütőben körülbelül 40-50 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk rácson kihűlni. Mikor már langyos, akkor le lehet takarni egy konyharuhával.
Ez a kenyér mesés pirítósnak is. Nem kell megijedni, hogy kopog a héja, nem szárad ki a sütés során, szépen visszapuhul, ahogy hűl.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tényleg kutyulós.
Csak nagyjából összekeverjük egy villával a hozzávalókat, 12 órát kint felejtjük a konyhapulton, hagyjuk hogy önmagából kovászt csináljon, formázzuk, csavarjuk, sütjük, és fertig…
Avagy el is készítettük a svájciak gyökérkenyerét dagasztás nélkül, és egy lyukacsos, nagyon ízletes nekem leginkább ciabatta-hoz hasonló kenyérbe haraphatunk.
Az eljárás a DNK-módszer, ami az éjszakai kelesztésnek köszönhetően hasonlóan működik, mintha kovászt készítenénk a kenyérhez. Itt mindössze annyi a különbség, hogy tulajdonképpen a kenyértészta maga a kovász.

Bögrés kutyulós kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták, Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nikolett
Kovászos kenyér
Kovászos kenyér

A kovászt összekavarjuk a vízzel. A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk kovászos keveréket: kézzel összedolgozzuk (ragacsos, lágy tésztát kapunk). Konyharuh...

Elkészítési idő: 135 perc
Nehézség: Könnyű
share
Zsúrkenyér
Zsúrkenyér

1. 1 dl tejben elkeverünk 1 ek cukrot, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. 2. A lisztbe vegyítjük a sót és a maradék cukrot, hozzáöntjük a vajat, a fe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anikó
195. Burgonyás kenyér/kb. 1,2 kg
195. Burgonyás kenyér/kb. 1,2 kg

A burgonyát megfőzni és még melegen áttörni.Ha kihűlt, beledolgozni a kenyértésztába. A hozzávalókat összekeverni,dagasztani.Közepes kemény tészta.Belisztezni,40 perc kelesztés.Ez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Zöldfűszeres lepény
Zöldfűszeres lepény

A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, a sóval és a zöldfűszerekkel. Elmorzsoljuk a vajjal, végül összedolgozzuk a tejjel – lágy, galuskatészta állagú masszát kell kapnunk. Kb. 10...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk