Családireceptkönyv.hu

Bögrés kutyulós kenyér


Írta:

Elk. idő: 12óra+50perc
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– 2 csapott teáskanál só
– 4 dkg friss élesztő vagy 9 g szárított élesztő (megfelel egy 7 g-os csomagnak+ hozzá egy teáskanálnyinak)
– 2 bögre víz (5 dl)
– 3 evőkanál étolaj

egy bögre 2,5 dl

Elkészítés:


1. Egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, majd belekeverjük a sót.
2. Az élesztőt belekeverjük a vízbe, majd hozzáadjuk a liszthez az étolajjal együtt.
3. Az egészet összekutyuljuk egy fakanállal vagy villával, éppen csak annyira, hogy a liszt mindenütt nedves legyen, kb., mint egy nokedlit.
4. Konyharuhával letakarjuk, és éjszakára (vagy tíz-tizenkét órára a nap bármely szakában) a konyhapulton hagyjuk.
5. Másnap nagyon vastagon lisztezett deszkára borítjuk, majd a tenyerünkkel téglalap alakúra lapogatjuk.
6. A téglalapot ezután kettévágjuk, és mindkét lapocskát a szélesebbik felénél fogva feltekerjük, mint a bejglit.
Ezután meg is csavarjuk őket, mint a ruhát, mikor kifacsarjuk, persze finomabb mozdulatokkal.
7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, meghintjük a tetejüket liszttel, majd konyharuhával letakarva körülbelül 45 perces kelesztés következik.
8. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, alul-felül sütés programra, majd egy kisebb edényben körülbelül fél bögrényi vizet teszünk a sütő aljába, hogy gőz képződjön benne a sütéshez.
9. A forró sütőben körülbelül 40-50 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk rácson kihűlni. Mikor már langyos, akkor le lehet takarni egy konyharuhával.
Ez a kenyér mesés pirítósnak is. Nem kell megijedni, hogy kopog a héja, nem szárad ki a sütés során, szépen visszapuhul, ahogy hűl.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tényleg kutyulós.
Csak nagyjából összekeverjük egy villával a hozzávalókat, 12 órát kint felejtjük a konyhapulton, hagyjuk hogy önmagából kovászt csináljon, formázzuk, csavarjuk, sütjük, és fertig…
Avagy el is készítettük a svájciak gyökérkenyerét dagasztás nélkül, és egy lyukacsos, nagyon ízletes nekem leginkább ciabatta-hoz hasonló kenyérbe haraphatunk.
Az eljárás a DNK-módszer, ami az éjszakai kelesztésnek köszönhetően hasonlóan működik, mintha kovászt készítenénk a kenyérhez. Itt mindössze annyi a különbség, hogy tulajdonképpen a kenyértészta maga a kovász.

Bögrés kutyulós kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták, Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Házi kenyér a legfinomabb
Házi kenyér a legfinomabb

A hozzávalók mennyiségéből sejthető, hogy nem bonyolult recept ez, csak türelem kell hozzá. Egy mélyebb tálba mérd ki a lisztet, a közepébe pedig csinálj egy lyukat, mélyedést. Az...

Elkészítési idő: 5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
174. Török serpenyős kenyér
174. Török serpenyős kenyér

A liszt kivételével az összes többi hozzávalót a keverőtálba tesszük, majd összekeverjük, majd lisztet adunk hozzá, és puha kézhez nem ragadó tésztát készítünk, egy órát pihentetj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Házi naan (lepény)kenyér
Házi naan (lepény)kenyér

Az alapanyagokat összedolgozom, majd letakarva hagyjuk kicsit kelni. Egyforma gombócokra szedem és finoman lisztes deszkán vékony lapokat nyújtok belőle. Forró, száraz serpenyőbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar vágott zsemle
vágott zsemle

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk