menu

Családireceptkönyv.hu

Vizes zsemle


Írta:

Elk. idő: 2,5 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 10 db zsemléhez:
fél kg (500 g) búzafinomliszt (BL55)
2,75 dl (275 g) víz
25 g (fél kocka) élesztő
30 g étolaj
1 teáskanál (5 g) cukor
2 kiskanál (10 g) só
olaj a kenéshez

Elkészítés:


A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizet, majd az olajat is.

Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt 10 db-ra vágjuk (kb 85 g/db) és megformázzuk a zsemle formáját.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk őket, megkenjük olajjal a tetejüket. Olajos kézzel is átsimogathatjuk. Ez azért jó, mert kelesztés közben nem száradnak ki.

Letakarva kb 3 szorosára kelesztjük őket szobahőmérsékleten. (0,5-1 óra a lakás hőmérsékletétől függően)

Sütés előtt lefújjuk őket hideg vízzel.

Közben előmelegítjük a sütőt 210 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába, hogy együtt melegedjenek. Forró sütőbe tolva a megkelt zsemlék kb 20 perc alatt szép világosbarnára sülnek.

TIPP: Ha tudjuk egy másik tepsivel takarjuk le a zsemléket, hogy még inkább gőzben süljenek.

Lespricceljük őket hideg vízzel, majd rácsra szedve hagyjuk hűlni a zsemléket.

TIPP: Ha a forró zsemléket hidegre rakjuk, akkor cserepesedést is el tudunk érni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha csak egyszerű vizes zsemlére vágyunk, akkor ezt érdemes sütni. Majdnem olyan zsemle, mint a bolti. Gyerekeknek nagyon tetszett úgyhogy valószínű sokszor fog készülni.

TIPP: Ha szorosan pakoljuk, akkor összekelnek és nem lesz annyi héja. Az én gyerekeim így jobban szeretik.

Vizes zsemle

Kinek a kedvence ez a recept?


Sacko
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Libanoni lepénykenyér
Libanoni lepénykenyér

A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe tesszük, és hagyjuk, hogy a gép végezze a dolgát. Előfordulhat, hogy kicsit több folyadék szükséges (vagy kevesebb...attól függ, hogy mil...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Piadina olasz lepénykenyér (Sóbors)
Piadina olasz lepénykenyér (Sóbors)

A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, hozzáadjuk a zsírt, elmorzsoljuk, majd a langyos vizet is hozzáöntjük, és tésztát gyúrunk belőle. Amikor homogén lett az állaga, letak...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Teljes kiőrlésű pizza
Teljes kiőrlésű pizza

Én kenyérsütőgépben dagasztás funkcion állítottam össze a tésztát, utána 4 felé osztottam és kelesztettem. Ha nincs kenyérsütőd akkor egy tálba mérd ki a lisztet és a sót, csinálj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Legfinomabb házikenyér
Legfinomabb házikenyér

Tegyük az átszitált lisztet a robotgép táljába majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és az élesztőt. Keverjük össze a száraz alapanyagokat. Ha ezzel elkészültünk öntsünk hozzá langyos v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk